fallback

Блокирането на дейността на правителството на САЩ натежава върху индексите*

Надхвърлянето на тавана по дълга би било неблагоприятно за пазара и риска апетита като цяло, пишат анализатори на Barclays

18:27 | 07.10.13 г.

Основните фондови индекси в САЩ се понижават в началото на втората седмица, в която американското правителство остава без гласуван бюджет, макар да се отлепиха от достигнатите в самото начало дъна. За законодателите в Конгреса на страната обаче изглежда, че почти не осъществяват напредък по проблема с повишаването на тавана на държавния дълг, съобщи CNBC.

Dow Jones отстъпва с 0,56% до 14 988 пункта, падайки под психологическите 15 000 пункта, воден от акциите на Visa, поевтиняващи с 1,6% до 187,50 долара за брой, и тези на American Express, които понижават стойността си с 1,5% до 73,19 долара.

Standard & Poor's 500 изтрива 0,435 пункта до 1 683,21 пункта, като повечето от ключовите му подсектори са на червена територия начело с енергийните и финансовите компании. Nasdaq Composite губи 0,36% до 3 793,89 пункта.

В неделя американският министър на финансите Джак Лю заяви, че Конгресът „си играе с огъня“, и предупреди, че САЩ може да фалира след малко повече от седмица.

„Продължаваме да смятаме, че събитието с по-голям риск за пазара остава евентуалното надхвърляне на тавана по дълга (около 17 октомври) и очакваме, че такова събитие би било неблагоприятно за риск апетита като цяло“, пишат анализатори на британската банка Barclays в своя бележка от тази сутрин.

Вчера председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Джон Бейнър предупреди, че не разполага с необходимото мнозинство за гласуването на законодателството за повишаване на тавана от 16,7 трлн. долара по държавния дълг, без то да бъде обвързано с условия за свиване на разходите.

В последващо изявление по телевизия ABC той добави, че САЩ са на път към фалит по получените заеми.

Но Реймънд МакДениъл, главен изпълнителен директор на международната рейтингова агенция Moody's, отхвърли перспективата за фалит дори без постигане на споразумение за повишаване на тавана по дълга и през следващия месец. „Не е вероятно да не успеем да вдигнем тавана по дълга до 17 октомври, но дори това да се случи, ще смятаме, че американското министерство на финансите възнамерява да изплати задълженията си по държавните облигации“, подчерта той.

Пазарната капитализация на Alcoa намалява с 0,6% до 7,91 долара за акция, след като американската банка Morgan Stanley понижи рейтинга по ценните книжа на компанията за добив и преработка на алуминий. Компанията ще открие сезона на отчетите след затварянето на борсите утре.

Акциите на Apple прибавят 1,8% към стойността си до 491,60 долара за брой, след като Jefferies повиши рейтинга им, а All ThingsD съобщи, че американската Комисия за ценните книжа и борсите е прекратила разследването за кеша, който технологичният гигант държи в чужбина, и за данъчните практики, без да предприема действия срещу компанията.

Пазарната капитализация на BlackBerry скача с 4,2% до 8,21 канадски долара за акция, след като Ройтерс съобщи, че изтерзаният производител на смартфони води преговори със Cisco, Google и SAP за продажба на цялата компания или части от нея, като се позова на източници, запознати с развитието на събитията. Освен това Macquarie повиши рейтинга на ценните книжа на компанията.

*Актуално към 17,35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още