fallback

Китай настоява САЩ да избегнат дълговата криза в името на световната икономика

Китайският президент се помъчи да увери съседите си, че страната му се стреми към мир, а растежът на икономиката ѝ ще остане силен

17:10 | 07.10.13 г.

Джу Гуаняо. Снимка: Ройтерс

Китайският заместник-министър на финансите Джу Гуаняо предупреди, че часовникът за избягване на фалита на САЩ, който може да навреди на интересите на Китай и на световната икономика, „цъка“, съобщи BBC.

Политиците във Вашингтон трябва да се споразумеят за вдигане на тавана по държавния дълг на САЩ до 17 октомври, в противен случай рискуват страната да изпадне в положение да не може да плаща сметките си. Китай е най-големият кредитор на САЩ чрез вложенията си в американски държавни облигации и е „обяснимо притеснен за развитието около фискалната пропаст в САЩ“, добави Джу. Той поиска „САЩ отговорно да предприемат стъпки, за да разрешат“ проблема.

Американският министър на финансите Джак Лю вече заяви, че ако Конгресът не постигне споразумение за повишаване на тавана на дълга до 17 октомври, правителството ще остане с 30 млрд. долара за погасяване на задълженията си – около половината от необходимите само за един ден 60 млрд. долара.

За много правителства и инвеститори надвисналият проблем с тавана по дълга на САЩ е много по-критичен от вече даващата резултати безизходица по отношение на финансирането на правителството, породена от неуспеха на Конгреса да съгласува бюджет за новата финансова година, която започна на 1 януари. Това доведе до излизане в неплатен отпуск на над 700 000 федерални служители от агенции без системно значение за американската икономика и общество.

В неделя председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър повтори, че законодателите от Републиканската партия, към която принадлежи и самият той, не биха се съгласили на повишаване на тавана на дълга, освен ако то не бъде обвързано с мерки за ограничаване на публичните разходи.

Джу каза, че Китай и САЩ са „неотделими“. „Американското правителство трябва да предприеме решителни и достойни за доверие стъпки за избягване на неплатежоспособността по държавните облигации“, подчерта той. „Това е важно както за американската, така и за световната икономика. Надяваме се, че САЩ напълно вникват в уроците на историята“, наблегна заместник-министърът, визирайки подобната безизходна ситуация от 2011 г., която доведе до отнемане на максималния кредитен рейтинг на САЩ от международната рейтингова агенция Standard & Poor's. Тогава споразумението бе сключено в „единадесетия час“, припомнят от BBC.

Междувременно китайският президент Си Дзинпин се помъчи да увери отново азиатските политически и бизнес лидери, че страната му се стреми само към мир и че той е убеден, че растежът на нейната икономика ще остане силен въпреки известното забавяне напоследък, предаде AP. Китайският ръст и останалите показатели са в рамките на приемливите очаквания, каза Си на бизнес конференция, провеждана в рамките на годишната среща на високо равнище на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

„Искам да подчертая, че съм напълно уверен в бъдещето на Китай“, обяви той. „Дълбоко съм убеден, че китайската икономика ще поддържа силния си растеж“, добави президентът на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още