fallback

Какво ще ни предложи новият сезон на отчетите в САЩ?

Ако бюджетния казус се проточи, той заплашва да "открадне" от звездното началото на новите финансови резултати на компаниите

11:59 | 07.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Wall Street изглеждаше привидно стабилно през първите дни след блокирането на американската администрация, която остави по домовете им близо 800 000 държавни служители на 1 октомври. Въпреки това бюджетната безизходица може би най-после ще застигне пазарите през тази седмица, дори и след като инвеститорите започнаха да насочват погледи към старта на новия сезон на отчетите.

Широкият индикатор S&P 500 спечели позиции в петъчната сесия, ограничавайки седмичните си загуби до едва 0,1 на сто. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи седмицата със спад от 1,2%, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite изгуби малко под 1%.

"Инвеститорите са наясно, че блокирането на правителството е склонно да вдъхнови изтегляне на вложения от досегашните атрактивни възможности, които вече не са такива", каза Кармин Григоли, главен инвестиционен стратег в Mizuho Securities. "В действителност, един блокаж на структурите над 10 дни може да предизвика натиск от около 5% или повече", каза още той.

Ако бюджетния казус в САЩ се проточи, той заплашва да "открадне" от звездното началото на есенния сезон на отчетите. Стартът в петък ще дадат компонентите на Dow JP Morgan Chase & Co и Wells Fargo & Cо.

Очакванията на анализаторите от FactSet са S&P 500 да добави 3 на сто на годишна база през третото тримесечие, воден от силното представяне на финансовия сектор. Въпреки това растежът ще отстъпи надолу спрямо предходния период, за който прогнозите показваха покачване с 6,5%.

От FactSet посочват също, че 90 от компонентите на S&P 500 са заложили отрицателни прогнози за приходите си, като броят е най-големият от началото на проследяването на данните през 2006 г. В същото време 19 компании имат положителни нагласи, което от своя страна е най-малкият брой от началото на статистическото отброяване на изследователската компания.

Анализаторите от Pavilion Global Markets обявиха очакванията си корпоративните печалби да отчетат минимален растеж. По този начин общите приходи ще постигнат 10-тото си поредно тримесечие на растеж под 10%. Междувременно перспективите за растежа през четвъртото тримесечие остават "изключително повишени" на ниво от 24,8%, посочват още експертите.

Въпреки това Бари Кнап, ръководител на звеното за щатски акции в Barclays, предлага един малко по-оптимистичен възглед. Той твърди, че ръстът на приходите вероятно е ударил най-ниската си точка през третото тримесечие на миналата година, когато бе отчетен нулев растеж на годишна база. "Това ще допринесе за по-добрите резултати през третото тримесечие на 2013 г. спрямо сходния период година по-рано", отбелязва анализаторът.

"С помощта на водещите показатели на вътрешния и международния пазар – данните на Института за управление на доставките в САЩ (ISM) и глобалните PMI индекси, ние очакваме по-висок от средния резултат", отбеляза Кнап.

Според експерта ръстът на приходите от около 6% през второто тримесечие е бил "нискокачествен" и е бил воден основно от отделянето на големи банкови резерви. По думите му нефинансовите компании са отчели растеж от едва 1 на сто.

"Ще наблюдаваме отблизо приходите, като анализаторите очакват продължаващо подобрение", каза още той.

В същото време блокирането на административните структури заплашва да забави публикуването на редица икономически данни през тази седмица, включително докладите за външната търговия през август във вторник и за продажбите на дребно през септември в петък. В този смисъл, значителен интерес най-вероятно ще привлече изготвяното от Мичиганския университет проучване на потребителските нагласи, което се очаква в петък.

Според Кармин Григоли в центъра на инвеститорското внимание може да бъде и дейността извън САЩ, като пазарните участници продължават да очакват силно възстановяване на Стария континент.

"Мисля, че най-важното е това, което чуваме от Европа и отвъд океана", отбеляза Григоли. По думите му S&P 500 ще достигне ниво от 1 850 пункта до пролетта спрямо настоящите близо 1 670 пункта.

"Различията между "меките" и "твърдите" икономически данни за САЩ създават положителна атмосфера за акциите", каза Ален фон Мерен, главен анализатор в Danske Bank в Копенхаген.

Фон Мерен отбеляза, че важните показатели, като данните на ISM за производството и сектора на услугите продължават да показват силен растеж, подкрепен от ниското ниво на седмичните молби за помощи при безработица.

"В същото време други показатели, като продажбите на автомобили, отстъпиха през септември", отбеляза той, посочвайки също, че брутният вътрешен продукт за третото тримесечие е на път да постигне растеж от само 1,5-2%.

"В някои отношения периодът е добър за фондовите пазар, тъй като водещите индикатори дават оптимизъм за капиталовите инструменти. Но реалният ръст и заетостта все още са слаби, което изолира възможността Федералният резерв да започне ограничаване на паричните стимули", посочи фон Meрен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още