fallback

Wall Street не се трогва от споровете около бюджета

Вдигането на дълговия лимит обаче е друга работа, като всички знаят, че САЩ не могат да допуснат неплатежоспособност, посочва анализатор

23:12 | 04.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции се повишиха в петъчната сесия, като Dow Jones затвори над психологическата храница от 15 000 пункта, въпреки продължаващото блокиране на администрацията, което е в четвъртия си ден, съобщава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones Industrial Avarage се повиши с 0,5% до 15 073 пункта, широкият S&P 500 се покачи с 0,7% до 1 691 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq нарасна с 0,9% до 3 808 пункта.

„Бъркотията във Вашингтон ще премине. Да, тя ще има негативно въздействие върху икономиката, но това е временно. Пазарът има способността да гледа общата картина. Все още обаче инвеститорите трябва да бъдат много избирателни“, коментира Елиът Спар, стратег в Stifel Nicolaus.

„Блокирането на работата на правителството изобщо не засегна пазарите. Мисля, че инвеститорите калкулират политиката на ръба във Вашингтон като нещо обичайно. Вдигането на дълговия лимит обаче е друга работа. Всички знаят, че САЩ не могат да допуснат неплатежоспособност, но неизвестността ще тегне до последния момент“, коментира Скот Клемънс от Stifel Nicolaus

Акциите за кратко изгубиха инерция след като председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър каза, че републиканците, които имат мнозинство в нея, няма да отстъпят от искането си за съкращаване на бюджетните разходи в замяна на увеличаването на дълговия лимит.

Президентът Барак Обама пък отложи пътуването си до Индонезия за конференцията на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Всъщност мисля, че по-важното събитие за пазарите са корпоративните печалби, добавя Клемънс. През следващата седмица започва отчетният сезон за третото тримесечие.

Публикуването на месечния доклад на американското правителство за работните места бе отложено заради неплатения отпуск на служители на правителствените агенции. Очакванията са икономиката на САЩ да е добавила 180 000 нови работни места извън земеделския сектор през септември, като през август те бяха 169 000.

Акциите на Facebook повишиха стойността си с 3,8% до 50,41 долара за брой, след като Instagram обяви планове за пускане на реклами през следващите няколко месеца. Социалната мрежа придоби компанията за споделяне на снимки и видеоклипове през април миналата година срещу 1 млрд. долара.

Пазарната капитализация на Potbelly се разширява с близо 120% до 30,77 долара за акция при дебюта ѝ на борсата Nasdaq, след като при първичното си публично предлагане веригата магазини за сандвичи реализира 7,5 млн. акции при цена от 14 долара за брой – малко над очаквания ценови диапазон. 

Днес социалната мрежа Twitter подаде официално заявление за излизане на борсата. Очаква се акциите да започнат да се търгуват от ноември, но социалната мрежа не оповести на коя борса планира емисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:36 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още