fallback

Спорът за тавана на дълга в САЩ може да бъде решен преди бюджетния казус

Експертите от американската инвестиционна банка Goldman Sachs отдават 30% шанс на непопулярния сценарий

16:25 | 04.10.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Значителна част от играчите на Wall Street се обединяват около становището, че една сделка за прекратяване на блокажа на американската администрация ще доведе със себе си и друга сделка за повишаване на тавана дълга, като двата казуса практически ще бъдат решени наведнъж.

Въпреки това в съобщение до свои клиенти в петък икономистът в Goldman Sachs Алек Филипс излага възможността от друг сценарий, на който той отдава 30% вероятност: таванът на дълга да бъде повдигнат, а блокирането на административните структури да продължи.

"Дълговият таван ще бъде увеличен преди 17 октомври, но спирането на работата на правителството ще продължи и отвъд този срок. Възможно е в опита си да слеят двете теми лидерите на Конгреса да не успеят да се споразумеят за начина на решаване на бюджетната криза преди достигането на дълговата граница. Въпреки това изглежда, че нито републиканците, нито демократите се интересуват от това, че Министерството на финансите приключи парите", отбеляза Филипс.

"Предполагаме, че демократите в Сената биха предпочели да постигнат едновременно съгласие и по двете теми. Позицията на Белия дом обаче е, че няма да има преговори по темата за тавана на дълга, така че може би ще е трудно за тях да отхвърлят лесно покачването на лимита, просто защото ако не направят, няма да се възобнови и работата на федералното правителство. Това ще стане само ако подходът за комбиниране на двата въпроса не успее. Ние вярваме, че този резултат е с 30 % вероятност", посочва в съобщението си икономистът в Goldman Sachs.

По думите му ако блокирането на администрацията продължи и през следващата седмица, и двете страни ще бъдат склонни да слеят обсъждането по двата въпроса, като шансът за това е 60%.

"Това би имало смисъл от практическа гледна точка, тъй като отделното договаряне може да отнеме най-малко една седмица, ако са налице процесуални нарушения в Сената. Това оставя малко време за преговори за тавана на дълга преди крайния срок – 17 октомври", отбелязва още Алекс Филипс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:55 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още