fallback

Wall Street започна сесията със съществени понижения*

„Този път Wall Street трябва да се притеснява“, предупреди пазарите Барак Обама

18:25 | 03.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите борсови индекси в САЩ стартираха с понижения търговската сесия в четвъртък. Притесненията около неработещото правителство и продължаващите дебати за увеличаването на тавана на дълга засенчиха положителните данни от молбите за помощи за безработни.

Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,86% до 15003,68 пункта. Широкият индекс S&P 500 се свива с 0,85% до 1679,48 пункта, а на старта на сесията технологичният Nasdaq Composite е надолу с 0,89% до 3780,82 пункта.

Енергийните и комуналните компании повличат S&P 500 надолу. Въпреки загубите за Dow Jones само акциите на две компании – Nike и Microsoft – поскъпват. От сините чипове най-много поевтиняват акциите на Chevron.

Загубите в началото на търговията изразяват несигурността на пазарните участници относно това кога проблемите във Вашингтон ще бъдат решени и какво въздействие ще има изходът от ситуацията върху пазарите и икономиката.

Положителните данни за молбите за помощи при безработица оказаха относително влияние на пазара. Данните на американското Министерство на труда показват, че първоначалните заявки за помощи миналата седмица са нараснали с 1 000 до 308 хил. броя спрямо коригираната стойност от 307 хил. седмица по-рано. Очакванията на експертите пък бяха за ръст до 315 хил.

За забавяне на темпа на растеж на икономиката свидетелстват и данните на Института за управление на доставките (Institute for Supply Management, или ISM), чийто индекс за сектора на услугите в САЩ се е понижил до 54,4 пункта през септември в сравнение с 58,6 пункта през август, когато отчете 5-годишен връх. Все пак индикаторът е над границата от 50 пункта, което означава, че секторът на услугите се разширява със забавени темпове. Понижението свидетелства за неясния път пред икономиката като цяло и как по-конкретно ще й се отразят политическите стълкновения.

И позитивните данни от Китай не успяха да успокоят пазарите. В Азия китайският сектор на услугите нарасна до 6-месечен максимум през септември. Положителните данни вдъхнаха оптимизъм, че втората най-голяма икономика в света продължава възстановяването си.

Правителството не работи вече трети ден, след като срещата между президента Барак Обама и лидерите на Конгреса в сряда не предложи никакви решения на ситуацията.

„Този път Wall Street трябва да се притеснява“, предупреди пазарите Барак Обама. „Когато е налице ситуация, в която една партия е готова на всичко, за да не може страната да изплаща своите задължения, то наистина сме в беда.“

Aкциите на BlackBerry поевтиняват въпреки повишената инвестиционна оценка за книжата на компанията от Citigroup.

Акциите на Constellation Brands прибавят 2,5% към стойността си, след като производителят на алкохолни напитки обяви 96 цента печалба на една своя акция.

Цената на една ценна книга на Eli Lilly се понижава с 1% въпреки новините, че тази година производителя на лекарства ще пусне нови лекарствени продукти на пазара.

Данните за поръчките в промишлеността няма да бъдат публикувани днес заради принудителния отпуск на държавната администрация. По-късно изявления ще направят банкерите на Федералния резерв Ричърд Фишър, Джером Поуел, Джон Уилямс и Денис Локхарт.

* Информацията за индексите е актуална към 17:45 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още