fallback

Wall Street загърби напрежението около блокираната администрация в САЩ

Републиканците решиха да подкрепят три законопроекта, предназначени да разблокират частично финансирането на някои федерални звена

23:32 | 01.10.13 г.

С повишения на индексите приключи днешната сесия на Wall Street, след като републиканците решиха да подкрепят три законопроекта, предназначени да разблокират финансирането за Окръг Колумбия, федералните паркове и администрацията, обслужваща ветераните.

Планът на консерваторите обаче си навлече критики от страна на Белия дом. “Този откъслечен подход за финансиране на правителството не е сериозен. Предложението показва пълната липса на сериозност от страна на републиканците”, коментира говорителят на администрацията на президента Джей Карни.

В края на сесията Doaw Jones се повиши с 0,41% до 15 192 пункта, S&P 500 записа ръст от 0,8% до 1 695 пункта, а Nasdaq добави 1,23% до 3 818 пункта.

Републиканците от Камарата на представителите излязоха с предложението часове след като администрацията в САЩ частично спря работа заради липсата на бюджетно споразумение, след като демократите не отстъпиха от позицията си и не се съгласиха да приемат допълнителни съкращения на публичните разходи, които щяха да засегнат най-вече здравния сектор.

Инвеститорите вчера се отдръпнаха от пазара, но днес демонстрират, че не са толкова уплашени от ситуацията. “Все пак не минаваме през това за първи път”, коментира пред Bloomberg Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в RW Baird & Co. Блокираната администрация може би ще даде възможност на пазарните участници да направят някои добри сделки.

Въпреки това се засилват опасенията, че двете партии няма да постигнат споразумение за тавана на дълга на САЩ, който ще бъде достигнат на 17 октомври, а това е предпоставка за фалит.

Видимо е обаче разделението в редиците на републиканците. Най-консервативните настояват да се продължи твърдата политика, но се оформя и група, която е склонна да подкрепи допълнителните разходи за сектора на здравеопазването, за да се излезе от задънената улица.

Пазарните играчи пренебрегнаха данните за производствения сектор в САЩ, които бяха публикувани днес, на фона на информацията, че редовните статистически доклади на министерствата, очаквани тази седмица, ще закъснеят, включително и този за заетостта. Индексът на Markit, който проследява активността в сектора, е нараснал с най-слаб темп от три месеца през септември, но все пак остава над ключовата граница от 50 пункта, която определя ръста и свиването на активността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:18 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още