fallback

Wall Street чака развръзката за тавана на дълга*

В началото на сесията индексите отчитат понижения, след като Белият дом има само няколко часа да реши дали правителството ще работи

18:06 | 30.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В началото на търговията на щатските борси в първия ден от седмицата водещите индекси отчитат понижения. Dow Jones Industrial Average започва със спад от 0,74% до 15 114,95 пункта, регистрирайки 3-седмично дъно. Широкият индекс S&P 500 се понижава с 0,52 на сто до 1682,97 пункта, а Nasdaq Composite се свива с 0,46% до 3764,29 пункта.

Настроенията днес диктува нарастващата вероятност до края на деня американското правителство да спре да работи. Предстои да разберем дали това ще се случи. Белият дом има само няколко часа да реши дали да осигури краткосрочно финансиране на правителството, с което то да спечели време до 15 декември за вземането на решението за увеличаване на тавана по дълга.

Ситуацията в Италия също притъпи настроението на инвеститорите, след като в събота лидерът на дясноцентристката партия „Народ на свободата“ Силвио Берлускони нареди на свои министри да напуснат кабинета, потапяйки страната в остра политическа криза.

Акциите на почти всички компании от индекса Dow Jones Industrial Average поевтиняват, но най-много от стойността си губят книжата на Goldman Sachs и Nike. Компаниите от финансовия и енергийния сектори повлякоха S&P 500. Заради напрежението относно тавана на дълга миналата седмица някои от основните индекси отчетоха първите си седмични понижения от август насам.

Много държавни служители ще бъдат потърпевши, ако не бъде постигната договорка за размера на дълга. Ако правителството спре да работи, Министерството на труда на САЩ ще отложи публикуването на данните за заетостта и безработицата, традиционно налични всеки първи петък от новия месец.

Темпът на растеж на бизнес активността в северозападните щати на Америка расте до 55,7 пункта през септември, покачвайки се от 53 пункта през август. Това показват данните на Института по управление на доставките на Чикаго. Покачването над 50 пункта сигнализира за оживление в регионалната икономика. По-късно поделението на Федералния резерв в Далас ще публикува данните за производството.

Очаква се единствено Paychex да е на печалба след края на търговската сесия.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук ще се срещне с инвеститора Карл Айкан, за да обсъдят бъдещото намерение на технологичния гигант да изкупи обратно свои акции. По същото време в своята класация „Global Brands“ на Interbrand Apple стана най-ценната марка за първи път, измествайки Coca-Cola от върха.

Разочароващите икономически данни от Китай също секнаха рисковия апетит на инвеститорите. Окончателните данни за индекса на производствената активност в Китай, изготвян от HSBC, през септември се оказа 50,2 пункта, а не 51,2 пункта, каквито бяха предварителните данни от месеца. И все пак индексът е по-голям от августовския, който бе 50,1 пункта. Китайският Shanghai Composite се оказа единственият печеливш в региона, докато японският индекс Nikkei затвори на минус 2%.

* Информацията е актуална към 17:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:54 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още