fallback

Федералният резерв трябва да гледа напред при формирането на паричната политикa

Централната банка се опасява от продължаването на програмата си за изкупуване на активи, но сега не е моментът за свиването й, посочва бивш икономист на Фед

12:25 | 22.09.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Решението за времевите рамки на свиването на монетарните стимули от Фед бе обвързано с икономическите данни, посочва Катрин Ман, бивш старши икономист във Федералния резерв. 

Трябва да помним, че това обвързване не касае само постъпващите икономически данни, но и очакваните, защото Фед трябва да гледа напред при формирането на монетарната политика. До следващото заседание на Фед има голям потенциал за усилване на фискалната спирачка върху икономиката и това според мен е един от аргументите на Фед да не затяга паричната политика в този момент.

Така че преди да пристъпят към свиване, те ще изчакат преминаването през фискалните проблеми и оценяването на икономическите последствия от тях. Може и да няма такива, но аз мисля, че ще са значителни.

Смятам, че Фед се безпокои за печалбите на банките, за това, че жилищният сектор е толкова зависим от програмата им за изкупуване на облигации. Притеснени са и от рекордно високия дял на дългосрочни ДЦК в баланса на Фед. Така че, те се опасяват от продължаването на тази програма, но сега не е моментът за свиването й. Вижте цялото интервю във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още