fallback

Wall Street чака с притаен дъх решението на Фед*

Индексът на големите компании S&P 500 е близо до рекорден връх

18:15 | 18.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции регистрират плахи движения на старта на днешната търговска сесия. Индексът Dow Jones Industrial Average се сви с 16,44 пункта, или 0,1%, до 1513,29 пункта. Nasdaq Composite прибави 2,12 пункта, или близо 0,1%, достигайки 3747,82. Индексът S&P 500 е близо до рекорден връх, като Wall Street очаква с притаен дъх решението на Федералния резерв на САЩ за курса на паричната политика. S&P 500 отвори на 1705,11 пункта, като само 5 пункта го делят от постигането на рекорд, пише MarketWatch.

Акциите на FedEx Corp. поскъпнаха с 4%, след като компанията оповести по-добри от очакваните резултати.

Акциите на Adobe Systems Inc. поскъпнаха със 7%, след като софтуерният производител обяви, че броят на онлайн абонатите му е надминал 1 млн.

На борсата в Ню Йорк на всеки четири поскъпващи акции пет поевтиняват. До момента са изтъргувани 83 млн. акции. Обемът на NYSE Composite приближи 351 млн. акции.

На New York Mercantile Exchange цената на златото падна до 1301,9 долара за тройунция. Цената на барел суров петрол се покачи с 43 цента до 105,85 долара.

Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) провежда двудневна среща на централните банкери, на която анализаторите очакват Фед да намали обема на 85-милиардната си месечна програма с 10 млрд. долара. Решението на Комисията се очаква малко по-късно и се следи с интерес от пазарните участници. След него председателят на Фед Бен Бернанке ще даде пресконференция.

Други анализатори считат, че дълговият лимит на САЩ е по-важен от стимулите на Фед.

Министерството на търговията на САЩ оповести, че през август цените на жилищата са се покачили с 0,9%. 

„Данните не са подходящи за намаляване на обема на количествените улеснения, но смятам, че Фед ще продължи напред. Вече видяхме покачване при лихвените проценти. Фед просто трябва да се примири с това и да започнат скромното свиване на стимулите“, коментира Елизабет Птацек, вицепрезидент и анализатор в KeyBank.

* Данните са актуални към 17:40 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още