fallback

Wall Street нагоре в трета поредна сесия

Пазарът явно се чувства комфортно с очакванията за свиване на монетарните стимули от Фед с 10 млрд. долара месечно, коментира анализатор

23:10 | 17.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции удължиха печалбите си в трета поредна сесия на фона на започналата двудневна среща на Федералния резерв, на която се очаква централната банка на САЩ да свие с 10 млрд. долара 85-милирдната си програма за изкупуване на активи, предава CNBC.

„Всички изчакват да видят утре действията на Фед, но пазарът изглежда се чувства комфортно със свиване на монетарните стимули с 10 млрд. долара“, коментира Пол Хоугън от FAM.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones Industrial Average (DJIA) прибави 1,2% до 15 530 пункта. Индексът на големите фирми S&P 500 се покачи с 0,4% до ниво от 1 705 пункта, а технологично ориентираният NASDAQ нарасна с 0,8% до 13-годишен връх от 3 746 пункта.

Акциите бяха подкрепени от новината, че Лари Самърс се отказва от надпреварата за избор на председател на Фед. Изненадващото му решение повиши рисковия апетит, след като инвеститорите очакваха от него по-затегната парична политика, отколкото на другите кандидати.

"Имайки предвид колко се повиши доходността по щатските ДЦК през последните месеци, с оглед вероятността от свиване на монетарните стинули, не очакваме негативна пазарна реакция при такова развитие", посочват анализаторите на Capital Economics.

На икономическия фронт индексът за нагласите на строителите на националната им асоциация остана без изменение през септември на ниво от 58 пункта след четири поредни повишения. Икономисти, запитани от Ройтерс, очакваха 59 пункта.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,1% през август, при очаквания за 0,2%, след спада в разходите за енергия.

Акциит на Microsoft се повишиха с 0,4%, след като технологичният гигант оповести 22% ръст на дивидента и обратно изкупуване на акции за 40 млрд. долара.

Делът на компаниите от S&P 500, които плащат дивиденти, е 83% - най-високият от 15 години. Делът на дивидентите от печалбите пък е 32% - най-високият от 2010 г.

Книжата на Intel поскъпнаха с 1,5% до 23,74 долара, след като Credit Suisse повиши целта си за акциите на компанията от 28 на 30 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:05 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още