fallback

Wall Street оцени положително оттеглянето на Лари Съмърс

Пазарните участници залагат на Джанет Йелън като вероятен наследник на Бернанке

23:34 | 16.09.13 г.

Сесията на Wall Street приключи с повишение за Dow Jones и S&P 500, след като номинираният лично от американския президент Барак Обама за наследник на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке – Лорънс Съмърс, сам се оттегли от надпреварата за поста.

“Сините чипове” добавиха 0,77% до 15 495 пункта, водени от акциите на Boeing and General Electric, но книжата на Hewlett-Packard, Microsoft и Intel поставиха спирачки на измерителя. Индексът на 500-те големи компании пък се повиши с 0,59% до 1 698 пункта.

Единствено Nasdaq приключи сесията с понижение от 0,11% до 3 718 пункта. На индекса натежаха акциите на Apple, които поевтиняха с 3 на сто, след като беше публикуван доклад, че китайски превозвач  дава по-ниска субсидия за нови iPhone.

Сред поскъпващите се наредиха акциите на Facebook, след като Goldman Sachs повиши оценката си за цената на лот. Само през този месец пазарната оценка на компанията се е повишила с 8 на сто.

Пазарните участници залагат на Джанет Йелън като вероятен наследник на Бернанке. Те я възприемат като по-близка на политиката, която води сегашният председател на Фед, и очакват, че тя няма да изтегля ликвидност от икономиката с бързи темпове.

“Не мисля, че пазарите бяха наясно точно какъв председател на Фед би бил Съмърс, затова и след отпадането му от надпреварата нещата изглеждат по-сигурни и спокойни”, коментира пред Bloomberg Колийн Съпран, директор на Osborn & Scarborough в Сан Франциско.

“Изглежда, че евентуалното съкращаване на програмата за изкупуване на облигации е вече прието от пазарите, така че очаквам скромни движения”, прогнозира тя.

Очакванията на анализаторите са на срещата на Фед тази седмица програмата за изкупуване на активи да бъде намалена с 10 млрд. долара.

Междувременно ООН съобщи днес, че има “ясни и убедителни доказателства”, че в атаката над предградие на Дамаск от 21 август е използван зарин. САЩ и Русия обаче още не са изгладили детайлите за това как ще се унищожават химическите оръжия на близкоизточната държава, въпреки че приеха рамката на процеса.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери продължава да намеква за евентуални военни удари срещу Сирия, като ги обвързва с ангажиментите на правителството да предаде химическите оръжия под контрола на международната общност и да спазва постигнатите договорки.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че дори и Сирия да наруши някое споразумение, това първо ще се разглежда от Съвета за сигурност към ООН и едва тогава ще се взимат решения за последващи действия.

От CNBC съобщават, че днес временно е била спряна търговията с опции заради проблеми със системата за отчитане на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:56 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още