fallback

Липса на ясна посока в началото на щатската сесия*

Поредицата смесени макроикономически данни объркват инвеститорите

18:07 | 13.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Основните американски фондови индекси не успяват да сформират ясна тенденция в началото на последната сесия за седмицата, докато инвеститорите се опитват да смелят поредицата от макроикономически данни, съобщи CNBC.

Dow Jones прибавя 0,23% до 15 336,35 пункта, воден от акциите на Intel, които поскъпват с 2,8% до 23,27 долара за брой, след като рейтингът им и целта за цената бяха повишени от Jefferies.

Standard & Poor's 500 отстъпва с минималните 0,01% до 1 683,32 пункта, като сред ключовите му подсектори компаниите за комунални услуги печелят позиции, докато технологичните натежават в най-голяма степен върху представянето му.

Nasdaq Composite се понижава с 0,32%. И трите индекса са на път да регистрират второто си най-добро седмично постижение от началото на годината.

Индексът на икономическото доверие, изчисляван от Ройтерс и Университета на Мичиган, се е понижил до 76,8 пункта през септември от коригираните в посока на повишение 82,1 пункта през август при първоначално обявени 80,0 пункта. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха индексът да спре на 82,0 пункта.

Продажбите на дребно в САЩ през август са нараснали с оскъдните 0,2%, стана ясно от съобщение на американското министерство на търговията. Резултатът предполага, че икономическият растеж в страната се забавя през третото тримесечие. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха повишение с 0,4%, което би означавало запазване на темпото на растеж от юли.

Цените на производител са се повишили с 0,3% през август заедно с ръста на разходите за енергоносители, обявиха от американското министерство на труда. Предвижданията на анализаторите за ръст от 0,2% бяха надхвърлени.

Бизнес запасите са се увеличили с 0,4% през юли, като темпото на ръст е най-силното от 6 месеца, съобщиха от министерството на търговията. И тук очакванията на икономистите бяха за повишение с 0,2%.

В проучване на Блумбърг Глобал Пол мнозинството от анкетираните твърдят, че ако Федералният резерв на САЩ предприеме свиване на стимулите от следващата седмица, реакцията на пазарите няма да е много силна. Според експертите не се очаква кой знае каква промяна в настроенията на инвеститорите, тъй като те, така или иначе, очакват подобен ход.

Някои обаче прогнозират сътресения. 8% от запитаните очакват ръст, докато една трета предвиждат, че ще има понижения на индексите.

Акциите на Verizon повишават стойността си с 0,9% до 47,79 долара за брой, след като Evercore Partners повиши рейтинга им.

Пазарната капитализация на Goldman Sachs се разширява с 0,4% до 164,01 долара за акция, след като стана ясно, че инвестиционната банка ще бъде водещ поемател на първичното публично предлагане на Twitter.

Коментар за опасенията на анализаторите за свиването на стимулите на ФЕД от Bloomberg вижте във видео материала!

*Актуално към 17,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още