fallback

Възможността за свиване на стимулите за икономиката спъна Wall Street

Пазарните участници продължават да наблюдават и ситуацията в Сирия, тъй като възможността за военен удар на САЩ остава

23:34 | 12.09.13 г.

С несъществени понижения на индексите приключи днешната сесия на Wall Street, като инвеститорите продължават да следят ситуацията в Сирия и следят за индикации за паричната политика на Федералния резерв на САЩ.

Dow Jones се понижи с 0,17% до 15 301 пункта, S&P 500 изтри 0,36% до 1 683 пункта, а  Nasdaq спадна с 0,24% до 3 726 пункта.

“Няма да се учудя, ако станем свидетели на известно отдръпване след силните ръстове през юли”, коментира пред Bloomberg Раян Ларсън, който оглавява търговията с акции на RBC Global Asset Management в Ню Йорк.

“Данните влияят все по-малко през последните сесии, а във фокуса на инвеститорите попадат новините от Сирия и спекулациите за предстоящата среща на Фед”, допълва той.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е съобщил по телефона на сирийски опозиционни лидери, че възможността за военен удар на САЩ остава. Днес Кери пристигна в Женева, за да разговаря с руския си колега за предложението Дамаск да предаде под международен контрол химическите си оръжия.

Междувременно сирийският президент Башар ал-Асад, цитиран от държавният новинарски канал Россия 24, определи някои условия за САЩ, като заяви, че “сделката трябва да бъде двупосочна улица”. Той поиска от администрацията на Обама в замяна да отмени военната заплаха и да спре да въоръжава сирийските бунтовници.

“На първо място САЩ трябва да прекратят политиката си на заплахи срещу Сирия. Когато видим, че САЩ наистина иска стабилност в нашия регион, спре да ни заплашва и да доставя оръжие на бунтовниците, тогава и ние ще извършим необходимите процеси”, коментира той във връзка с дипломатическата инициатива за химическите оръжия.

Все пак днес Дамаск е предоставил на ООН документацията за присъединяване към Конвенцията за химическите оръжия, съобщи говорителят на организацията Фархан Хак. Международното споразумение забранява употребата на химически оръжия и изисква тяхното разкриване и премахване. Сирия ще започне да предоставя информация на своите химически оръжия около месец, след като подпише конвенцията, поясни Асад в интервюто за руската телевизия.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин се обърна към американците чрез New York Times. Той призова администрацията на президента на САЩ Барак Обама да предприеме дипломатически, а не военни мерки за решаване на сирийската криза.

Пазарните участници също така все още не могат да преценят доколко икономическите данни предполагат такъв растеж, че Федералният резерв на САЩ да започне да изтегля ликвидност. Икономисти очакват още този месец американската централна банка да свие с 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на активи.

Същевременно днес трудовото министерство на САЩ съобщи, че през миналата седмица подадените молби за помощи при безработица са намалели до най-ниско ниво от април 2006 г. Данните обаче е вероятно да са силно изкривени заради почивния Ден на труда и обновяването на компютърните системи в два щата, поради което федералните агенции са отчели по-малко кандидати.

Сред печелившите позиции в днешната сесия се наредиха акциите на Disney, които поскъпнаха с над 3 на сто – най-силно в състава на “сините чипове”. Компанията обяви днес, че планира да започне да осъществява плана си за обратно изкупуване на акции от следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още