fallback

Фед ще постигне желаната инфлация, но за чия сметка?

Спестителите и инвестиралите в активи с фиксиран приход ще отнесат негативите, а длъжниците и Чичо Сам ще бъдат облагодетелствани

12:44 | 10.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Това, което е добро за централните банки, не винаги е добро за хората, на които те би трябвало да служат, и този урок изглежда скоро ще бъде онагледен още веднъж, пише в свой коментар за CNBC Джеф Кокс.

Предстоящата по-бърза инфлация означава продължаване на тежкия период за спестителите и пенсионерите, чиито средства осигуряваха слаба възвращаемост, откакто Федералният резерв на САЩ пое посткризисната икономика.

След като изведе американската икономика от състоянието на свита ликвидност и я отдалечи от ръба на фалита през тежките дни на финансовата криза от 2008-2009 г., Фед предприе безплоден до момента кръстоносен поход за постигане на положителни нива на инфлация от онзи тип, при който икономиката нараства, а заплатите на работниците са в състояние най-малкото да доближат темпото на нарастване на цените.

Засега разширяването на баланса на централната банка на САЩ до 3,6 трлн. долара помогна за постигането на – ако не поставяте под съмнение изключителните заслуги на Фед – бавен, но стабилен ръст на заетостта и на икономически растеж под средния. Инфлацията бе ограничена до сектори, които централните банкери по принцип пренебрегват – повишаващите се цени на суровините, които лъсват на бензиностанциите и в бакалиите - докато числата, върху които се съсредоточават икономистите, остават укротени на ниво от около 2% според последните данни.

От Фед обявиха постигането на минимални нива за инфлация от 2,5% и за 6,5% безработица, която в момента достига 7,3%, преди да повишат основния лихвен процент.

Междувременно спестителите се мъчат под хомота на ниските лихви, които помагат да бъде финансирано нарастването на държавния дълг на САЩ, докато пазарните спекуланти жънат успехи.

Но с повишаването на лихвите, растежа на икономиката и начертаните насоки за изоставяне на разхлабената монетарна политика от страна на Фед инфлационната картина може да започне да се променя.

Икономистът Дейвид Розенберг, който работи и като стратег в Gluskin Sheff, смята, че наближава времето, когато инфлацията ще се съживи, при това с малко облаги за онези, които не са в рисковия ъгъл на финансовите пазари. На практика той смята, че предстои умерена стагфлация – комбинация от висока безработица и инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:52 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още