fallback

Производителите в САЩ са предпазливи оптимисти за растежа

Голямото опасение е неяснотата около прилагането на Закона за достъпното здравеопазване и свързаните с него разходи

20:07 | 09.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Американските производители са „предпазливи оптимисти“, че растежът през тази година ще се запази на фона на увеличените продажби и разширяването на производството, макар че мнозина посочват несигурността около политиката на правителството на САЩ като свое опасение, става ясно от проучване на американската Национална асоциация на производителите“, цитирано от Ройтерс.

Растежът и нивото на наемане в сектора продължават да са „в най-добрия случай умерени“, сочи изследването, провеждано всяко тримесечие.

В него обаче се добавя, че моделът, използван от асоциацията, предполага, че производството може да се разшири с 3,5% през следващите 2 тримесечия, „което би могло да покаже ускоряване на активността в сравнение с настоящото темпо“.

През тази година секторът бе поставен под натиск заради по-слабото световно търсене и съкращаването на правителствените разходи.

Почти три четвърти от участвалите в проучването 285 производители определят нарасналите си разходи за здравеопазване като най-голямото предизвикателство в момента.

„Мнозина от анкетираните отбелязват неяснотите при прилагането на Закона за достъпното здравеопазване като голямо притеснение и все още не могат да пресметнат базовите си разходи за следващата година“, пише Чад Мутрей, главен икономист в Националната асоциация на производителите. „Силно е схващането, че тези разходи ще нараснат значително, особено на ниво малки и средни предприятия“, добавя той.

Докато облигационните и фондовите пазари са силно обвързани с политиката на Федералния резерв на САЩ, несигурността около момента, в който централната банка ще започне да свива монетарните си стимули, не се разглежда от производителите като голямо опасение.

Участниците в изследването са показали „най-малко скромна степен на притеснение“ по отношение на политиката на Фед, „но може би не толкова голяма, колкото наблюденията предполагат“, се подчертава в проучването.

В производствения сектор напоследък се забелязват известни признаци на подобрение. Показателят на Института за управление на доставките за август например достигна най-високото си ниво от юни 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още