fallback

Грос: Насоките на Фед ще подпомагат покупките на краткосрочни ДЦК

Уговорените лихвени плащания се превръщат в най-сигурния залог на пазара, ако нивата на безработица и инфлация могат да бъдат приблизително отгатнати

18:58 | 05.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Инвеститорите би трябвало да купуват краткосрочни американски държавни облигации, които ще бъдат подкрепени от намерението на Федералния резерв на САЩ да запази основния лихвен процент близък до нулата. Поне такова мнение изрази главният съизпълнителен директор на най-големия облигационен фонд в света Pacific Investment Management Co. Бил Грос, цитиран от Bloomberg.

“Най-сигурното място за удар може да не се окажат акциите, а активи, които скоро ще останат почти единствен център на внимание на централните банки“, пише Грос в месечната си инвестиционна прогноза, публикувана днес на официалния убесайт на Pimco. „За сметка на количествените улеснения централните банкери преминават към бъдещи насоки, които са безопасни, позволявайки на финансовите пазари и реалните икономики да планират за няколко години напред по отношение на лихвите за финансирането си и за възвращаемостта от инвестициите“, обяснява той.

„Ако нивата на безработица и инфлация могат да бъдат най-малкото приблизително отгатнати, тогава уговорените лихвени плащания се превръщат в най-сигурния залог на пазара“, пише Грос. „Макар и ниски, те могат най-малко да оформят основата за спускането на кривата и на стратегиите за волатилността, които са с по-високо съотношение на възвращаемост спрямо поетия риск от алтернативните опции за покупка по отношение на продължителността, доверието, или обращението“, добавя той.

Главният съизпълнителен директор на базирания в Нюпорт Бийч, Калифорния, Pimco препоръчва също на инвеститорите да купуват защитени от инфлацията американски облигации, познати като TIPS, като хедж срещу риска експанзионистичната правителствена и монетарна политика да предизвика инфлация.

Средствата в управлявания от него Pimco Total Return Fund през последните 4 месеца намаляха с 41 млрд. долара, или 14% от всичките му активи, заради загуби и изтегляне на средствата от инвеститорите. Само през август нетният отлив е достигнал 7,7 млрд. долара, съобщи вчера базираната в Чикаго изследователска компания Morningstar Inc. По нейни данни размерът на изтеглените средства е втори по обем за годината.

През последните 12 месеца Total Return Fund се е представил по-зле от 51% от конкурентите си, отчитайки загуби от 2,2%, сочат данни на Bloomberg.

Pimco е подразделение на базирания в Мюнхен застраховател Allianz SE и към 30 юни е управлявал активи на стойност 1,97 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още