fallback

Бежовата книга успокои Wall Street

Рискът от война в Сирия не успя да потисне настроението на инвеститорите

23:37 | 04.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бежовата книга на Федералния резерв (Фед) и силните данни за продажбите за автомобилния пазар в САЩ послужиха в сряда за гориво на Wall Street. В същото време загрижеността заради евентуалния военен удар в Сирия премина на фонов режим. Инвеститорите в технологични акции пък насочиха вниманието си към Apple.

Индексът на сините чипове Dow Jones отчете най-голям ръст за последния месец, следвайки отчета от Бежовата книга на Фед и решението на Сената да подкрепи военна акция в Сирия. Така Dow Jones Industrial Average скочи с почти 100 пункта, или 0,65%, до 14 930 пункта, воден от Intel и Coca-Cola, докато най-силният губещ бе Microsoft. 

По-широкият индекс S&P 500 се изкачи с 0,81 на сто до 1653 пункта, индексът на технологичните компании Nasdaq скочи с 1 на сто до 3650 пункта. В ранната търговия  акциите се задържаха почти на място заради неясните последици от евентуална военна акция на САЩ срещу ръководството на Сирия. Междувременно комисията за външни работи на Сената на САЩ одобри проект за военни удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад в отговор на смъртоносна атака с химическо оръжие. Икономиката на САЩ е нараснала през юли и август с ниско до умерено темпо. На пазара на жилища обаче има инерция, се казва в  публикувания в сряда икономически доклад на Федералния резерв, известен като „Бежовата книга“. На финансовите пазари оценката за икономиката на Федералния резерв играе особено важна роля. Централната банка иска да сложи край на своята ултра хлабава парична политика, когато има данни за икономическо възстановяване и за устойчиво намаляване на безработицата. На 18-и септември ще е следващата среща на членовете на Фед, на която ще решават за насоката на паричната политика и конкретно с момента, в който ще започнат намаляване на стимулите. За автомобилните производители август е бил най-силният месец от началото на рецесията преди почти шест години. Съживяването на бранша увеличава надеждите за възстановяване на щатската икономика. Борсовите участници показаха ентусиазма си от бума в продажбите, като акциите на General Motors поскъпнаха с 4,8 на сто, а тези на Ford – с 3,8 на сто. 

На дъното на водещия бенчмарк отново се озова Microsoft. Още вчера обявената сделка за мобилното подразделение на Nokia обезцени книжата с около 4,5%. В сряда анализаторите на Morgan Stanley понижиха оценката си за акциите с една степен до 'Equal-weight'. Сделката откривала възможности, но криела и рискове, смятат специалистите на финансовата компания. Пазарната капитализация на софтуерния концерн се сви с още 2,20 на сто.

Книжата на производителя на чипове за памет Micron поскъпнаха с 5,8%, а тези на конкурента Sandisk – с 3%. Тези акции спечелиха заради пожара в китайска фабрика на южнокорейския конкурент SK Hynix, който бе принуден да преустанови временно производството.  

Сред печелившите се наредиха и компонентите от соларната индустрия, като JA Solar, LDK Solar и China SunEnergy, които поскъпнаха с до 14 на сто. Анализатори от JP Morgan публикуваха преди това много положителен за индустрията доклад.

Акцията на Apple поскъпна с 2,3 процента. Технологичната компания отправи днес официални покани за събитие през следващата седмица, а наблюдателите очакват представянето на новия iPhone. Освен това не е изключено да бъде обявено и сътрудничество с China Mobile. Най-големият мобилен оператор в Китай и света е единственият оператор в народната република, който все още няма договор за дистрибуция с Apple. 

Пазарната капитализация на социалната мрежа за кариерно развитие LinkedIn се сви с почти 3%. Преди това компанията обяви, че ще осъществи увеличение на капитала си. 

Сред губещите са и акциите на SAIC, които отчетоха спад от 5,1%. IT специалистът намали прогнозата си за приходите и печалбата си за годината, като се оправда със свиване на разходите от страна на правителството на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:02 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още