fallback

45-минутна разходка променя мнението на Обама за Сирия

Американският президент не иска да е единственият, който да носи отговорност за евентуална намеса в страната

14:43 | 01.09.13 г. 10
Автор - снимка
Създател

45-минутна разходка в събота следобед e засилила убеждението у американския президент Барак Обама, че той трябва да търси одобрението на Конгреса преди каквото и да е военно действие в Сирия. За правителството на САЩ това ще е съдбоносен избор - и никой от съветниците по сигурността на Обама не е успял да предвиди тази промяна у Обама, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Невероятната промяна в курса след цялата седмица с дрънкането на оръжията в САЩ може да доведе до трудна борба за власт в рамките на Конгреса. Членовете му биха могли в крайна сметка да отхвърлят военен удар срещу Сирия. От друга страна, те може да разстроят съюзниците на САЩ в Близкия изток, които смятат една атака за абсолютно необходима. Ако САЩ останат неактивни, това може не само да засили властта на сирийския президент Башар Асад, но също така и тази на най-близките му съюзници: Иран и ливанската Хизбула.

Служители от Белия дом твърдят, че Обама сам е взел решението да се консултира с Конгреса. Това решение показвало какво голямото значение отдава американският президент на възможността да влезе в историята като един миролюбив командир - като президент, който е направил всичко по силите си, за да държи Съединените щати настрани от чужди войни.

До петък вечер за националния екип по сигурността около Обама е било немислимо, че правителството може да поиска от Конгреса на САЩ разрешение за военен удар. В действителност обсъждан е бил само планът за наказание на Асад заради предполагаемото нападение с отровен газ по време на бушуващата в Сирия гражданска война.

САЩ и други страни все още са убедени, че сирийският режим е отговорен за нападението. В крайна сметка, политиците са смятали, че въпросът е само за броя на целите за бомбардировката на американската армия и кога точно на военните кораби в Средиземно море ще се даде командата за огън.

Въпреки това Обама не е криел от своя екип, че се чувства неудобно да действа без подкрепата на Съвета за сигурност на ООН. Настоящи и бивши служители на американското правителство казват, че спорното решение на Обама отразява загрижеността да предприеме нова война без политическата подкрепа на Конгреса и на Обединеното кралство на своя страна. Също така и от арабските държави идва малка обществена подкрепа, въпреки че те не блокират атаката на САЩ към Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още