fallback

Обама е решен на удар в Сирия, но иска решение на Конгреса

„Не можем да си затваряме очите за това, което се случва в Дамаск", отбелязва американският президент

22:17 | 31.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

САЩ са готови да действат в Сирия без одобрението на Съвета за сигурност на ООН, каза президентът на САЩ Барак Обама в изявление към американския народ, второто за два дни.

Той поясни, че възнамерява да получи одобрението на Конгреса на САЩ за използването на американската армия за удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад. "Реших, че Съединените щати трябва да се намесят в Сирия, но ще поискам разрешение от Конгреса за употреба на сила", заяви Обама в изявлението си от Белия дом, излъчено директно от CNN. 

Президентът допълни, че е разговарял и с четиримата най-високопоставени ръководители в Конгреса и те ще насрочат дебат и гласуване веднага щом Конгресът се събере да заседава отново. Обама посочи, че очаква дебата в институцията, като същевременно призова обсъждането да не е свързано с това кой какъв пост заема в страната и коя политическа сила представлява. Той обеща на конгресмените администрацията да им предостави всяка нужна информация по ситуацията в Сирия.

В разговора с конгресмените президентът е получил уверение, че ще има такъв дебат, когато Конгресът се събере. CNN припомня, че първото заседание засега е насрочено за 9 септември. Това би трябвало да значи на практика, че САЩ няма да предприемат военни удари преди тази дата. 

Обама заяви още, че смята, че има властта да проведе военна акция и без Конгреса, но вярва, че трябва да има дебат. "Не можем да си затваряме очите за това, което се случва в Дамаск", отбеляза Обама.

По думите му военната акция срещу Сирия ще бъде ограничена по мащаби и време, като интервенция на американски войски на територията на страната няма да има. Барак Обама изтъкна още, че нападението с химически оръжия в Сирия е най-тежкото през 21-и век. 

По думите му това е нападение срещу човешкото достойнство и представлява сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ. Според него Съединените щати са готови да нанесат удари, когато решат. 

Всичко за конфликта четете тук! 

Още световни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:41 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още