fallback

Пиер Карло Падоан: Фед трябва да е много предпазлив при оттеглянето на стимулите

Не трябва да се допуска волатилност на пазарите, която ще засегне бизнес доверието, предупреждава главният икономист на ОИСР

20:39 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Главният икономист на ОИСР Пиер Карло Падоан предупреждава за опасностите при промяна на политиката на Фед. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ трябва да бъде много предпазлив при оттеглянето на монетарните си стимули, за да запази местното икономическо възстановяване и да избегне волатилност на световните пазари, заяви Пиер Карло Падоан, главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от MarketWatch.

„Важно е да се даде възможност на растежа в САЩ да се стабилизира“, каза Падоан по време на годишната конференция, организирана от Фед в Джаксън Хоул. Според него обаче е загадка как може оттеглянето от досегашната политика на Фед да бъде управлявано.

Отминали са дните, в които централната банка на САЩ можеше просто да обърне политиката си и да повиши краткосрочните лихви. Сега ръководителите на институцията са изправени пред редица решения, включващи покупка на активи и вербални насоки, каза той.

По време на срещата в Джаксън Хоул експерти размишляваха каква ще бъде първата стъпка на Фед за прекратяване на програмата за изкупуване на активи на стойност 85 млрд. долара месечно.

Екип от икономисти представи изследване, според което централната банка първо ще спре с изкупуването на ДЦК, но ще продължи да купува ипотечни книжа, докато е готова да спре изцяло програмата.

„Не знаем със сигурност как ще реагират пазарите на такъв план“, коментира главният икономист на ОИСР. Според него трябва да се избегне прекалената волатилност, тъй като тя ще накара бизнесът да се въздържа от инвестиции, което от своя страна ще навреди на икономиката.

Оттеглянето на монетарните стимули от Фед трябва да бъде ясно разбрано и оповестено. Някои развиващи се икономики са обезпокоени относно евентуалната скорост на оттегляне на стимулите, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още