fallback

Dow Jones приключи над 15 000 пункта, но със седмична загуба

Данните за продажбите на еднофамилните жилища увеличиха несигурността за момента, в който Фед ще започне да свива монетарните стимули

23:59 | 23.08.13 г. 2

Основните американски индекси регистрираха повишения в последната сесия за седмицата, но резкият спад на продажбите на нови жилища увеличи несигурността за момента, в който Федералният резерв на САЩ може да започне да свива ежемесечните си покупки на дългосрочни държавни облигации, съобщи CNBC.

Dow Jones напредна с 0,31% до 15 010,51 пункта, подпомогнат от скока от 7,3% в стойността на акциите на Microsoft до 34,75 долара за брой, след като компанията обяви, че главният изпълнителен директор Стив Балмър ще освободи поста в рамките на 12 месеца.

Пазарната капитализация на AT&T нарасна с 1,4% до 34,29 долара за акция, но тази на Cisco се сви с 0,6% до 23,86 долара за акция, натежавайки в най-голяма степен върху представянето на индекса на сините чипове. За седмицата Dow Jones отстъпи с 0,5%.

Standard & Poor's 500 прибави 0,4% днес до 1 663,50 пункта, като сред ключовите му подсектори телекомуникационните компании и тези за производство на материали диктуваха темпото при печелившите, докато финансовите компании отчетоха най-големи загуби. Индексът увеличи седмичната си печалба до 0,5%.

Nasdaq Composite се повиши с 0,53% до 3 657,79 пункта, като пазарната капитализация на Facebook се разшири с 5,2% до 40,55 долара за акция, задържайки се над психологическата граница от 40 долара. Седмичната печалба на Nasdaq Composite достигна 1,5%.

Докато пазарите се опитват да се позиционират за септемврийското заседание на Комисията за отворения пазар към Фед и част от останалите събития, очаквани през есента, Гордън Чарлъп от Rosenblatt Securities заяви, че пазарите може да изпитат още неприятности. „Не виждам същия тип агресивност от купувачите“, дебнещи да се включат при достигане на дъно, посочи той.

Продажбите на еднофамилните жилища са намалели с 13,4% до 394 000 на годишна основа през юли, като това е най-ниското им ниво от 9 месеца. „Преживяхме силен подем на жилищния пазар, какъвто имаше и на фондовия пазар, а известна корекция е неизбежна при предстоящия ръст на ставките по ипотеките“, заяви Дан Грийнхаус от BTIG.

Междувременно президентът на подразделението на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че централната банка има нужда от време. „Инфлацията е ниска, имаме смесени данни за икономиката, така че аз бих бил предпазлив и не бих искал да предрешавам изхода от заседанието“, подчерта той.

Колегите му от подразделението в Атланта Денис Локхарт и в Сан Франциско Джон Уилямс пък смятат, че действията на Фед ще зависят от предстоящите макроикономически данни. „Мисля, че всякакво свиване на стимулите, което бихме предприели, би било чрез постепенни стъпки и за продължителен период“, посочи Уилямс.

Акциите на Pandora Media потънаха с 12,9% до 18,91 долара за брой, след като компанията предупреди, че печалбата ѝ за нейната финансова 2014 г. ще остане под очакванията на анализаторите, тъй като разходите за закупуване на музикални права и увеличаване на персонала в продажбите нарастват.

Пазарната капитализация на Aeropostale потъна с 20,2% до 8,76 долара за акция, а тези на Foot Locker намаля с 2,9% до 33,01 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:48 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още