fallback

Щатските борси отвориха с леки повишения, но с мисъл за Фед*

Пазарните участници очакват публикуването на протокола от последното заседание на щатската централна банка

18:03 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските фондови пазари започват първата сесия за седмицата с леки покачвания. Инвеститорските погледи са вперени в увеличаващата се доходност по щатските държавни облигации. Ръстът идва на фона на очакванията, че Федералният резерв ще ограничи размера на паричните си стимули по-късно през годината.

Щатският индекс на сините чипове Dow Jones добавя 6,53 пункта, или 0,04%, до 15 088 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 е нагоре с 2,14 пункта, или 0,13 на сто, до 1 657,97 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite се покачва с 19,13 пункта, или 0,53%, достигайки до 3 621,91 пункта.

"Wall Street мрази несигурността, а точно сега покачващата се доходност по 10-годишните бонове води до ужасно много несигурност", обяви преди началото на сесията Сам Стовал, главен стратег в S&P Capital IQ.

Доходността по щатските ДЦК продължи покачването си, достигайки до невиждано от юли 2011 г. ниво. Показателят нарасна с 4 базисни пункта, или 0,04 процентни пункта, до 2,87%.

Повишаването на доходността най-вероятно ще има негативно влияние върху капиталовите пазари отвъд Океана поради опасенията, че по-високите разходи по заеми ще забавят икономическата активност. Доходността е във възход, тъй като през тази пролет председателят на Фед Бен Бернанке посочи, че американската централна банка може да забави темпа на изкупуване на активи по-късно тази година.

Междувременно докато фондовите пазари продължават опитите си за възстановяване от претърпяния през юни натиск с оглед на опасенията по повод на плановете на Фед, доходността по 10-годишните облигации се повиши до 2-годишен връх през миналата седмица.

При липсата на особено важни икономически данни, които да бъдат представени през днешния ден в САЩ, пазарните участници са в очакване на публикуването на протокола от последното заседание на Фед в сряда, както и на годишната среща на звеното на централната банка в Канзас в края на седмица.

Очакванията обаче са председателят на Фед Бен Бернанке да не присъства на срещата в Джаксън Хоул, което ще направи тежестта ѝ по-малка с оглед на бъдещите решения на инвеститорите.

Акциите на компонента на Dow JP Morgan Chase & Со губят 1,2%. По-рано през деня стана ясно, че Американската Комисия за ценните книжа и борсите (Securities and Exchange Commission – SEC) ще разследва банката за наемане на непълнолетни служители в Китай с цел заплащане на по-ниски заплати.

Акциите на Cliffs Natural Resources Inc отстъпват с 2,9%, което го прави най-големият губещ от компонентите на S&P 500. Спадът идва след близо 4-процентното понижение в петък.

Най-добро представяне сред листнатите в S&P 500 компании отчита Dollar General Corp, чиито книжа постигат ръст от 2,5 на сто.

* Данните са актуални към 17:10 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 01.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още