fallback

Американските акции се върнаха към растеж

Ако Фед започне да затяга паричната си политика, това ще е подплатено с добри аргументи, според анализатор

23:21 | 08.08.13 г.

Wall Street прекъсна негативната серия и в днешната сесия индексите завършиха с повишения заради по-добрите от очакваното външнотърговски данни от Китай, предаде Bloomberg.

Dow Jones се повиши с 0,18% до 15 498 пункта, S&P 500 нарасна с 0,36% до 1 697 пункта, а Nasdaq добави 0,41% до 3 669 пункта.

Сред печелившите акции се наредиха тези на Tesla, след като компанията обяви по-добри от очакваното резултати за второто тримесечие. Книжата поскъпнаха с над 15 на сто, след като автомобилният производител обяви по-добри резултати заради по-силните продажби на Model S.

Пазарната оценка на Groupon се изстреля с 25 на сто, което е най-големият ръст от декември насам, след като компанията обяви, че Ерик Лефкофски ще остане на поста главен изпълнителен директор за постоянно. Компанията освен това отчете загуба в размер на само 7,6 млн. долара.

Сред поскъпващите акции се наредиха и тези на Microsoft Corp., след като Evercore Partners повиши оценката си за компанията. В анализ на консултантите се посочва, че оценката на технологичния гигант е атрактивна, както и че е възможно повишение на дивидента през септември.

Книжата на AT&T Inc. обаче поевтиняха с близо процент, а акциите на телекомуникационните компании като цяло изгубиха най-много от индустриалните групи.

Пазарната оценка на JPMorgan Chase & Co. се понижи с 0,7 на сто, след като стана ясно, че САЩ водят криминално разследване срещу банката заради практики на банката при продажбата на ценни книжа, обезпечени с ипотеки.

Вчера председателят на Федералния резерв в Чигако Чарлс Евънс обяви, че очаква растежа на американската икономика през втората половина на годината да достигне 2,5% на годишна база. Същевременно председателят на Фед в Кливланд Сандра Пианалто коментира, че се наблюдава “значително подобрение” на пазара на труда в САЩ и предупреди, че е възможно да започне затягане на паричната политика на централната банка. Това предизвика разпродажби на пазарите.

Днес обаче стана ясно, че износът на Китай е нараснал с 5,1% на годишна база през юли, докато анализатори очакваха ръст от само 2%. Вносът в страната е записал скок от близо 11 на сто.

“Резултатите са много по-добри, отколкото пазарите очакваха. Фактът, че износът е много по-силен ще спомогне за данните за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие", коментира стратегът в Kim Eng Securities Андрю Съливан, цитиран от MarketWatch.

По-късно американското търговско министерство съобщи, че броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни, е нараснал с 5 000 до 333 000 души. Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за увеличаване на молбите до 336 000.

Показателят за последните 4 седмици, смятан от повечето анализатори за по-добър индикатор за ситуацията на пазара на труда, е спаднал до най-ниското си ниво от 2007 г.

"Данните показват, че икономиката се движи в правилната посока, което беше позитивен катализатор за акциите", коментира пред информационната агенция Анастейша Аморозо от JPMorgan Funds. "Възможно е да има известна краткосрочна волатилност в зависимост от въздействието на политиката на Фед. Това, което трябва да се има предвид, е че ако Фед започне да затяга паричната си политика, това ще е подплатено с добри аргументи", допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:14 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още