fallback

Сноудън скара Вашингтон и Москва

Барак Обама отмени среща с руския си колега Владимир Путин след отказа на Русия да депортира бившия анализатор от NSA

19:56 | 07.08.13 г. 2

Американският президент Барак Обама отказа среща с руския си колега Владимир Путин, насрочена за след няколко седмици, съобщи Bloomberg. Причината е отказа на Русия да депортира Едуард Сноудън.

Говорителят на Белия дом коментира, че сред останалите мотиви за отложената среща са различията с руското правителство по отношение на ракетната защита, търговски въпроси, правата на човека и подходът към Иран и Сирия.

Срещата на четири очи между Путин и Обама трябваше да се състои преди заседанието на Г20 в Санкт Петербург, насрочено за 4 и 5 септември. Вместо това американския президент планира да посети Швеция.

Решението на президентската администрация предизвика незабавна реакция от страна на Москва. „Този проблем подчертава, че САЩ не са готови да изгражда отношения с Русия на равноправна основа”,  коментира Юрий Ушаков, съветник по външно политическите въпроси на Владимир Путин.

Ушаков коментира, че руското правителство е „разочаровано” от решението на Обама, но поканата за посещение остава в сила. Той обвини САЩ за безизходното положение в отношенията между двете страни.

Не за първи път пропада планирана среща между лидерите на двете държави, отбелязва още Bloomberg. Малко след като зае поста президент на Русия Путин отказа да присъства на срещата на Г8, която се проведе в Кемп Дейвид, САЩ. Тогава на заседанието отиде премиерът Дмитрий Медведев.

Припомняме, че след повече от месец, прекаран в транзитната зона на летище „Шереметиево“ в Москва, бившият служител на американската Агенция за национална сигурност NSA Едуард Сноудън получи едногодишно право за политическо убежище. На 1 август той напусна летището.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още