fallback

Wall Street удължи загубите си от предходната сесия

Щатската икономика трябва да бъде в готовност за понижение на покупките на активи, заяви представител на Фед

23:08 | 06.08.13 г.

Американските фондови пазари удължиха загубите си във вторник, след като председателят на Федералния резерв в Чигако Чарлз Еванс заяви, че икономиката трябва да бъде в готовност за евентуално понижение на покупките на активи по-късно тази година, съобщава MarketWatch.

Индексът на сините чипове Dow Jones се смъкна с 93,39 пункта, или 0,60 на сто, до 15 518,74 пункта, воден от спада на пазарната капитализация на International Business Machines (IBM).

Акциите на IBM отстъпиха с 3%, след като компанията за компютърни услуги обяви, че служителите в нейното звено за хардуерни продукти в САЩ ще работят с намалено заплащане през август. Информацията дойде на фона на решението на швейцарската банка Credit Suisse да понижи рейтинга им.

Широкият индикатор S&P 500 се понижи с 9,77 пункта, или 0,57 на сто, до 1 697,37 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite отстъпи с 27,18 пункта, или 0,74%, достигайки до 3 665,77 пункта.

Доларът отбеляза отстъпление спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, в това число йената и еврото. Доходността по 10-годишните американски ДЦК пък се задържа на ниво от 2,646%.

По-рано през деня стана ясно, че външнотърговският дефицит дефицит на САЩ се е свил изненадващо през юни до най-ниското си ниво от есента на 2009 г. Икономическият индикатор се е понижил с 22,4 на сто до 34,2 млрд. долара спрямо ревизираната оценка от 44,1 млрд. долара през май, според данните на американското Министерство на търговията. Анкетираните от MarketWatch икономисти прогнозираха спад до 43 млрд. долара.

"Ако износът се подобрява, то нещата в Европа явно изглеждат все по-добре. Това може би е сигнал за излизане от рецесията", заяви Джим Дъниган, експерт в PNC Wealth Management.

Председателят на Фед в Чигако Чарлс Евънс обяви, че очаква растежа на американската икономика през втората половина на годината да достигне 2,5% на годишна база, докато прогнозата му за 2014 г. е за разширение от над 3 на сто. Това е и основната причина централният банкер да очаква Фед да ограничи покупките си на активи по-късно през тази година.

Акциите на American Eagle Outfitters Inc. остъпиха с повече от 14%, след като производителят на дрехи за младежи обяви очакванията си за чувствителен спад на печалбите за приключилото на 30-ти юни тримесечие.

Книжата на CVS Caremark се смъкнаха с 3 на сто, след като фармацевтичната компания понижи перспективите пред печалбата си за текущата календарна година.

Пазарната капитализация на Fossil Group покачи с повече от 18%, след като производителят на модни аксесоари обяви по-силна от очакваната тримесечна печалба и повиши годишната си прогноза.

Късно в понеделник основателят на Amazon Джеф Безос обяви, че закупува медийните активи на издателската компания Washington Post за 250 млн. долара. Това тласна нагоре пазарната капитализация на компанията, която нарасна с над 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:04 | 12.09.22 г.
fallback