fallback

Wall Street затвори без ясна посока

Пазарът чу от Федералния резерв това, което искаше, като индексите отчетоха най-силния юли от 2010 г.

23:24 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции приключиха без ясна посока волатилната сесия в сряда, след като Федералният резерв запази монетарната си политика в опита си да стимулира икономиката, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones отстъпи с 0,1% до 15 500 пункта, широкият S&P 500 е на практика без промяна (-0,01%) до 1 686 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq прибави 0,3% до 3 626 пункта. И трите индекса отчетоха над 4% ръст през месеца, което го прави най-силният юли от 2010 г. насам.

„Днешните коментари на Фед бяха това, което пазарът искаше“, отбелязва Майкъл Шелдън, главен пазарен стратег в RDM Financial Group. „Фед вероятно няма да бърза да ограничи монетарните стимули, освен ако икономическите данни не се подобрят по-бързо от очакването“. Федералният резерв на САЩ обяви, че лихвите ще останат близки до нулата, докато безработицата остава над 6,5% и перспективата за инфлацията за период от 1-2 години не превишава 2,5%. Централната банка ще продължи да купува и по 85 млрд. долара облигации месечно на фона на скромното подобряване на икономиката. Според Фед икономиката на САЩ расте със „скромно темпо“, което е промяна спрямо констатацията за „умерено темпо“, направена през юни. По-рано през сесията икономическите данни показаха, че растежът на щатската икономика през второто тримесечие неочаквано се е ускорил до 1,7% от ревизираните 1,1% през първото.

В частния сектор през юли пък са били разкрити 200 хил. нови работни места, което също надхвърли очакванята на икономистите. В петък ще излязат правителствените данни за работните места извън селското стопанство.

Друг положителен сигнал от деня беше ускоряванео на бизне активността в Средния Запад през юли. Разходите за труд в САЩ са се повишили през второто тримеечие.

До момента около 60% от компаниите в S&P 500 са оповестили резултатите си, като 67% от тях надвишиха очакванията за печалбата, а 55% - тези за приходите, показват данните на Thomson Reuters.

Акциите на Facebook не успяха да пробият нивото от 38 долара за брой от публичното предлагане през май 2012 г., приключвайки на 36,80 долара. Социалната мрежа обяви по-голяма от очакваното печалба и нова програма, целяща да помогне на малките и средни разработчици да дистрибутират своите игри. Днес стана ясно, че Facebook ще продава и видеореклами. Книжата на Herbalife скочиха с 9,1% след информации, че милиардерът инвеститор Джордж Сорос е придобил голям пакет от производителя на хранителни добавки.

Акциите на MasterCard се повишиха с 1,5%, след като печалбата за второто тримесечие на оператора на кредитни карти надмина очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още