fallback

Леки повишения на Wall Street след Бернанке и Бежовата книга

Акциите на Yahoo и Bank of America скочиха след силните отчети на двете компании за второто тримесечие

23:19 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции завършиха с леки повишения сесията в сряда на фона на коментарите на Бен Бернанке и Бежовата книга на Фед, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones прибави 0,1% до 15 471 пункта, широкият S&P 500 се покачи с 0,3% до 1 689 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq се повиши с 0,3% до 3 610 пункта.

Бернанке потвърди, че централната банка планира да започне изтегляне на монетарните стимули по-късно през годината, но заяви, че това може да се промени, ако се измени икономическата ситуация.

„Нашите покупки на активи по никакъв начин не са предизвестени – те зависят от икономическите и финансови перспективи“, каза Бернанке в отчета си за полугодието пред финансовата комисия на Конгреса.

„Коментарите на Бернанке изглежда не казаха нещо ново“, се казва в бележка на Brown Brothers Harriman. „Те отразяват мнение, което той нееднократно е изразявал. Краткосрочните трейдъри разчетоха коментарите с оптимизъм.“

Междувременно щатската икономика е продължила да расте със скромно до умерено темпо през юни и края на юли, като промишлеността се е разширила в повечето региони на страната, показа икономическият доклад на Федералния резерв, известен като Бежовата книга. Икономическите новини от деня показаха, че започнатите нови жилища са спаднали с 9,9% през юни до сезонно изгладен годишен темп от 836 хил. единици – най-ниското ниво от миналия август. Икономисти, запитани от Ройтерс, очакваха ръст до 959 хил. единици.

Молбите за ипотеки пък са спаднали през изминалата седмица заради спада в търсенето на рефинансиращи заеми, след като ипотечните лихви остават на двегодишен връх.

Акциите на Yahoo скочиха с 10,3% до 5-годишен връх, след като печалбата на компанията надхвърли прогнозите, макар че приходите за второто тримесечие, както и прогнозите за третото, не оправдаха очакванията. Книжата на Bank of America поскъпнаха с 2,8% след като финансовата институция отчете 70% ръст на печалбата, благодарение на по-ниски оперативни разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:07 | 29.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още