fallback

Печалбата на Coca-Cola за второто тримесечие намаля с 4%

Приходите на най-големия производител на безалкохолни напитки в света са се понижи с 2,6% на годишна база

16:04 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-големият производител на безалкохолни напитки в света – Coca-Cola Со., отчете спад на печалбата през второто тримесечие с 4% на фона на намалелите продажби в Европа.

Нетната печалба на компанията се е понижила до 2,68 млрд. долара, или 0,59 долара на акция, спрямо 2,79 млрд. долара, или 0,61 долара, година по-рано. Отчетената печалба без еднократни ефекти пък е била 0,63 долара на акция, като резултатът съответства на средната прогноза на анкетираните от Bloomberg 16 водещи анализатори.

С оглед на слабото търсене, главният изпълнителен директор на компанията Мухтар Кент е предприел ход по повишаване на цените. Обемът на продажбите на Стария континент е спаднал с 4 на сто на фона на забавящите се европейски икономики. Депресията на пазарите в Азия и Латинска Америка също постави под натиск реализираната продукция от компанията.

Coca-Cola се сблъска с "твърде предизвикателната световна икономика", заяви Бони Херцог, анализатор в Wells Fargo & Со. в Ню Йорк.

Обемът на продажбите на компанията на глобално ниво е нараснал с 1 на сто. За сравнение, анкетираните от Bloomberg експерти очакваха покачване в рамките на 3,3 на сто. Годината по-рано индикаторът отбеляза 4-процентово покачване.

Приходите на най-големия производител на безалкохолни напитки в света са се понижи с 2,6% до 12,7 млрд. долара. Водещите експерти бяха обединили прогнозите си около 13 млрд. долара.

Към 15:00 българско време акциите на Coca-Cola се понижават с 2,6% до 39,95 долара за брой. Ценните книжа отбелязва 13-процентов ръст от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:27 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още