fallback

Дейвид Розенберг: Щатската икономика балансира по ръба на втора рецесия

Не е нормално да има две слаби тримесечия толкова близо едно до друго почти две години след края на рецесията, посочва икономистът

15:28 | 15.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Щатската икономика балансира по ръба на втора рецесия, въпреки че фондовите пазари остават стабилни. Това заяви икономистът Дейвид Розенберг, цитиран от CNBC.

На фона на високата безработица, поскъпването на жилищата и разгорещения дебат за дълга във Вашингтон, експертът в канадската инвестиционна компания Gluskin Sheff предупреди, че няма да отнеме много време преди да се достигне до нов спад.

"Всичко това ни подсказва колко нестабилна в действителност е икономиката", отбеляза Розенберг. "Намираме се само на един малък шок от изпадането в нова рецесия", допълни още той.

Въпреки негативните икономически показатели, фондовата борса се представя добре. Ръстовете се дължат най-вече на покачващите се корпоративни печалби и общия оптимизъм, че финансовите резултати през второто тримесечие ще бъдат силни.

"Не мисля, че фондовия пазар може да остане изолиран от икономиката за дълго", коментира от своя страна експертът в Gluskin Sheff.

Брутният вътрешен продукт на САЩ продължава да е под 2 на сто. Нивото е под средното за една икономика, която официално е излязла от рецесията преди почти две години.

От края на финансовата криза не е имало спекулации за това дали икономиката може да претърпи повторна рецесия, или да отчете тримесечие на отрицателен растеж.

Въпреки това Розенберг каза, че от научна гледна точка, още един негативен период ще се счита за отделна рецесия.

"Абсолютно не е нормално да има две слаби тримесечия толкова близо едно до друго почти две години след края на рецесията", каза той. "Можем да ги разглеждаме като две отделни рецесии", допълни още анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:36 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още