fallback

Wall Street не дочака Бернанке

Изявлението на председателя на Фед започва след края на редовната сесия, индексите приключиха с несъществени изменения

23:20 | 10.07.13 г.

Със слаби изменения на индексите и предимно позитивни настроения приключи днешната сесия на Wall Street. Пазарните участници очакват изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, което започва минути след края на сесията, предаде Bloomberg.

На финала на търговията Dow Jones записа спад от 0,05% до 15 292 пункта, S&P 500 се повиши с 0,04% до 1 653 пункта, а Nasdaq добави 0,48% до 3 521 пункта.

Финансовите компании бяха най-губещите от десетте групи компании в състава на S&P 500. Пазарната оценка на Nabors Industries Ltd. се понижи с близо 7 на сто, след като компанията прогнозира оперативна печалба под очакванията на анализаторите. Акциите на Hewlett-Packard поскъпнаха с близо 2 процента, след като Citigroup препоръча на пазарните участници да купуват книжата.

Днес беше публикуван протоколът от заседанието на Федералната комисия за откритите пазари от юни. От документа стана ясно, че сред членовете на Фед не липсват поддръжници на идеята за незабавно прекратяване на вливането на ликвидност, но много от тях искат да изчакат и да видят още знаци за развитието на американската икономика.

“Протоколът потвърди това, което председателят на Фед Бен Бернанке каза през юни”, коментира пред информационната агенция Раян Ларсън от RBC Global Asset Management.

“Затягането на паричната политика, без значение дали ще се случи тази или следващата година, е неизбежно. Пазарът в началото смяташе, че Фед ще чака още данни, но вероятно е изненадан от факта, че поломината от участниците в заседанието смятат, че вливането на ликвидност трябва да бъде прекратено по-рано”, допълва той.

Същевременно статистиката сочи, че запасите на търговците на едро в САЩ неочаквано са се понижили през май. Спадът е най-голям от септември 2011 г. и е знак за засилване на продажбите и поръчките.

Данните от Китай обаче продължават да хвърлят сянка на съмнение за възстановяването на страната. Износът и вносът през юни са се свили, което е индикация за продължаващото забавяне на икономиката заради свитото външно, но и вътрешно търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още