fallback

Печалбата на Alcoa след елиминиране на еднократните ефекти надхвърли очакванията

Компанията отчита нетна загуба от 119 млн. долара за второто тримесечие, или 11 цента на акция

00:22 | 09.07.13 г.

Американският алуминиев гигант Alcoa Inc обяви по-висока от очакваната печалба за второто тримесечие благодарение на по-високата производителност във всичките си подразделения и силното представяне на бизнеса с инженерингови продукти, съобщи Ройтерс.

Ако се изключат еднократните ефекти като разходи за преструктуриране и свързаните с уреждането на правни въпроси, Alcoa отчита печалба от 76 млн. долара, или 7 цента на акция. Предвижданията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за средна печалба от 6 цента на акция.

С включване на еднократните ефекти компанията отчита нетна загуба от 119 млн. долара, или 11 цента на акция. За второто тримесечие на 2012 г. загубата бе 2 млн. долара, което е под 1 цент на акция.

„Изглежда доста по-добре от очакванията. Хубаво е да се види, че и приходите са по-добри от очакваните“, заяви Алън Ленц, президент на консултантската компания в областта на инвестициите Alan B. Lancz & Associates, базирана в Толидо, американския щат Охайо. „Изглежда, че и прогнозата към момента е благоприятна“, добави той.

Приходите за тримесечието са намалели с 2% до 5,85 млрд. долара главно заради по-ниската цена на алуминия, но нахвърлиха очакванията на анализаторите от 5,83 млрд. долара.

През второто тримесечие цената на алуминия се понижи с близо 7%, а от началото на годината спадът е с около 13%. През миналия месец цената докосна близо 4-месечно дъно от 1 758 долара за тон заради сериозния излишък от суровината на световните пазари и опасенията за слабо търсене, което се отразява и на добива на боксит и последващата му преработка в алуминий. Това предизвика поредица от свивания на производството в Alcoa и основните ѝ конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:03 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още