fallback

Wall Street с ръстове от процент

Добрите данни за заетостта надделяха над опасенията на инвеститорите, че те ще предизвикат по-скорошно оттегляне на монетарните стимули от Фед

23:11 | 05.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции се повишиха в петъчната следпразнична и волатилна сесия, след като инвеститорите претегляха по-добрите от очакваното данни за заетостта срещу опасенията, че те могат до доведат до по-скорошно оттегляне на монетарните стимули от Фед, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones се повиши с 0,98% до 15 136 пункта, широкият S&P 500 се покачи с 1,02% до 1 632 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq нарасна с 1,04% до 3 479 пункта. Доходността по 10-годишните американски ДЦК се повиши с 0,22 процентни пункта до 2,73%. Доларът поскъпна с 0,7% до 1,2826 долара за евро. Златото спадна с 2,5% до 1 221 долара за тройунция. Американският петрол се повиши с 2% до  103,22 долара за барел.

Акциите на компаниите с малка пазарна капитализация и тези на регионалните банки бяха сред най-печелившите. „Това са секторите, в които бихме желали да видим подем“, посочва Райън Детрик, технически анализатор в Schaeffer's Investment Research.

Компаниите за строителство на жилища бяха сред най-губещите, след като инвеститорите се безпокоят за ефекта от очакваните по-високи лихви върху индустрията.

Икономическите данни от деня показаха, че американската икономика е добавила 195 хил. нови работни места в неселскостопанските отрасли през юни при очаквания на икономисти, запитани от Ройтерс, за 165 хил. Безработицата остана на нивото от 7,6%, до голяма степен поради отчетения ръст при навлизащите на пазара на труда. Икономиката на САЩ е създала средно 196 000 работни места на месец в периода април-юни, което е спад от отчетените 207 000 през първото тримесечие.

"Докладът за заетостта означава, че икономиката се подобрява и е на път да набере скорост", коментира Робърт Павлик, пазарен стратег в Banyan Partners. „Мисля, че пазарът ще продължи нагоре въпреки, че наближава юлската среща на Фед. С наближаването на септември обаче пазарът вероятно ще бъде притеснен.“

Според анализатори най-вероятно Фед ще започне да ограничава програмата си за изкупуване на облигации именно през септември.

Акциите на Dell се понижиха с 2,1% след информациите, че Майкъл Дел и Silver Lake няма да повишат офертата си за изкупуване на компанията на стойност 24,4 млрд. долара.

През следващата седмица започва отчетният сезон на Wall Street. “Очаквам второто тримесечие, по подобие на първото, да донесе добър ръст на корпоративните печалби, но няма да видим голямо увеличение на приходите, което може да създаде проблеми в средносрочен план. Краткосрочно обаче пазарът ще е нагоре“, смята Павлик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още