fallback

Данните за производствената активност подкрепиха Wall Street

Пазарите вече почти напълно възприеха факта, че лихвите в един момент ще се повишат, според анализатор

23:12 | 01.07.13 г.

С повишения на индексите приключи първата за седмицата сесия на Wall Street след серия от позитивни данни за производствения сектор за Япония, Еврозоната и САЩ. В края на търговията Dow Jones се повиши с 0,44% до 14 975 пункта, S&P 500 добави 0,54% до 1 615 пункта, а Nasdaq нарасна с 0,9% до 3 434 пункта.

Пазарната оценка на Onyx Pharmaceuticals Inc. се изстреля с 51%, след като компанията обяви, че преговаря с потенциални купувачи, въпреки отхвърлената оферта на Amgen Inc.

Акциите на Apple Inc. поскъпнаха с близо 4 на сто, след като Raymond James & Associates Inc. повиши оценката си за книжата. Акциите на Pandora Media добавиха близо 5 на сто, след като Morgan Stanley също подобри препоръката си за тях.

“Намираме се в период, в който добрите новини ще са добре дошли за пазара”, коментира пред Bloomberg Джон Роско от Roosevelt Investment Group Inc. “Пазарите вече почти напълно възприеха факта, че лихвите в един момент ще се повишат. Ако получим потвърждаващи данни, това би означавало, че времената са по-добри и за компаниите”, допълва той.

Индексът на 500-те големи компании добави 13% през първото полугодие, което е най-силното му представяне от първите шест месеца на 1998 г., изчисляват от информационната агенция. От 21 май насам обаче индексът изтри над 3% заради изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, че стимулите за икономиката ще бъдат оттеглени скоро.

Днес излезе още една порция данни, които показват, че американската икономика се възстановява устойчиво от кризата, макар и с по-бавни темпове от очакваното. Индексът на Institute for Supply Management, който отразява производствената активност в САЩ, се е повишил до 50,9 пункта през юни от 49 пункта през май, което индикира, че производственият сектор в страната е започнал да се разширява.

По-добри от очакваното данни излязоха и за производствената активност в еврозоната, въпреки че индексът, изчисляван от Markit, все още е под ключовата граница от 50 пункта. Въпреки това обаче се наблюдава забавяне на спада в производствения сектор и постепенна стабилизация, като в някои държави вече се отчита и ръст.

Alcoa Inc. освен това неофициално ще открие сезона на отчетите в САЩ – това ще е първата компания в състава на Dow Jones, която ще обяви финансовите си резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:14 | 20.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още