fallback

Позитивните икономически данни от САЩ подкрепиха Wall Street*

През май потребителските разходи в САЩ са се върнали към растеж, а през миналата седмица по-малко американци са потърсили помощи при безработица

18:18 | 27.06.13 г.

С повишения се движат индексите на Wall Street в началото на сесията, като Standard & Poor’s 500 (S&P 500) записва най-сериозното тридневно рали от януари насам, предаде Bloomberg.

Всички 10 индустриални групи в индекса на 500-те големи компании отбелязват повишения. Акциите на ConAgra Foods поскъпнаха с близо 5 на сто, след като компанията отчете финансови резултати, които надминаха очакванията на анализаторите. Пазарната оценка на Paychex обаче изтри близо 4 на сто заради по-слаби от очакваното финансови резултати.

Dow Jones записва ръст от 1% до 15 059 пункта, S&P 500 се повишава с 0,92% до 1 619 пункта, а Nasdaq добавя 1% до 3 410 пункта.

“Данните продължават да показват, че икономиката расте бавно и ръста на безработицата също се забавя”, коментира пред информационната агенция Оливър Пърш от GMG Defensive Beta Fund. “Това означава, че вероятността Федералният резерв да започне да оттегля стимулите си през тази година е много малка, а корекцията от миналата седмица беше от преувеличена емоция”, допълни той.

Днес стана ясно, че потребителските разходи в САЩ са се върнали към ръст през май. Отчетено е повишение от 0,3% за месеца, но данните за април са коригирани в посока на още по-силен спад.

През май доходите са нараснали с 0,5%, отчитайки най-бързото темпо на ръст от февруари, след като през април се бяха повишили с едва 0,1%, сочат още данните.

През май и инфлацията се е ускорила, подчертавайки известно нарастване на търсенето.

Същевременно през миналата седмица по-малко от очакваното американци са потърсили помощи за безработица. Подадените молби са били 346 хил., докато икономисти очакваха да бъдат подадени 347 хил. заявления.

* Актуално към 18.00 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 22.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още