fallback

Индексите на Wall Street загубиха по около процент

Загубите щяха да са по-големи, ако някои ръководители на Фед не бяха разсеяли страховете от прекратяване на монетарните стимули

23:09 | 24.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските акции заличиха голяма част от загубите по време на сесията, след като щатските ДЦК поскъпнаха при волатилна търговия, а антицикличните сектори се повишиха, тъй като някои ръководители на Федералния резерв успокоиха страховете от прекратяване на монетарните стимули, предава CNBC.

„Това е доста изненадващ обрат, но ще трябва да свикнем с волатилността до края на лятото“, коментира Арт Хоугън, управляващ директор в Lazard Capital Markets. Доходността по 10-годишните ДЦК се понижи до 2,53%, след като бе достигнала 2,66%.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones се понижи с 0,9% до 14 660 пункта, широкият S&P 500 спадна с 1,2% до 1 573 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq е надолу с 1,1% до 3 321 пункта. Dow и  S&P 500 са съответно с около 6,5% и 7,5% под майските си върхове.

Президентът на Фед в Далъс Ричард Фишър заяви, че подкрепя ограничаване на монетарните стимули, но подчерта, че това трябва да се прави постепенно, а ръководителят на клона в Миниаполис Нараяна Кочерлакота каза, че пазарите погрешно смятат, че Фед върви към затягане на паричната политика. От Банката за международни разплащания пък призоваха централните банки да сложат край на свръхразхлабените си монетарни политики.

Акциите спаднаха рязко в началото на сесията заради продължаващите опасения относно намаляването на монетарните стимули от Фед и страховете, свързани с намалената банкова ликвидност в Китай.

Shanghai Composite спадна с 5,3% - най-големият му дневен спад от четири години, а Goldman Sachs стана поредната банка, намалила прогнозата си за растежа в Китай, изтъквайки затегнатите финансови условия.

„През следващите няколко месеца ще бъде важно да се наблюдават икономическите данни. Ако икономиката може да се справи при по-високи лихви, инвеститорите би трябвало да се върнат към акциите. Ако обаче тя не успее да се стабилизира без стимулите на Фед, това ще е проблем за пазара“, смята Майкъл Шелдън, главен пазарен стратег в RDM Financial Group.

Акциите на Apple поевтиняха с 2,7% до 402,54 долара, като за малко паднаха под 400 долара за брой за първи път от средата на април, след като от Jefferies снижиха целевата си прогноза за цената от 420 на 405 долара за акция след намаление на прогнозата си за продажбите на iPhone. Междувременно компанията обяви промяна в начина, по който висшите служители получават възнаграждение в акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 26.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още