fallback

Wall Street се отърсва от шока

Dow Jones и S&P 500 записаха повишения, само Nasdaq отчете спад в днешната сесия

23:22 | 21.06.13 г.

Предимно с повишения приключиха американските акции в последната за седмицата сесия.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) започна да се възстановява от най-големия си спад от ноември 2011 г., след като председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке обяви, че вероятно от следващата година централната банка ще започне да отдръпва стимулите за икономиката, предаде Bloomberg.

В края на сесията Dow Jones добави 0,28% до 14 799 пункта, а S&P 500 се повиши с 0,24% до 1 592 пункта. Единствено Nasdaq продължи негативната серия и се понижи с 0,23% до 3 357 пункта.

От десетте индустриални групи в състава на индекса на 500-те големи компании комуналните и здравните компании отчетоха най-силен ръст на пазарната оценка. Акциите на Procter & Gamble и Coca-Cola добавиха по над 2%, докато пазарната капитализация на Oracle се срина с 8,9%, след като компанията отчете по-слаби продажби за второ поредно тримесечие.

“Има промяна в характера на пазара”, коментира пред информационната агенция Ханк Смит от Haverford Trust Co. “Фед повдигна въпроса за прекратяване на количествените улеснения и това създаде нова вълна на несигурност, която не съществуваше преди”, допълва той.

Икономисти прогнозират, че Федералният резерв ще намали обема на програмата си за изкупуване на облигации до 65 млрд. долара още през септември заради прогнозите за по-стабилен растеж и подобрението на пазара на труда в САЩ и въпреки по-ниската инфлация в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 04.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още