fallback

Щатските индекси поеха нагоре след двудневния спад*

Goldman Sachs потвърди препоръката си към инвеститорите да купуват акции и продават облигации до края на годината

17:41 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните американските индекси започват петъчната сесия с ръст. Повишенията идват след двата последни дни на масови разпродажби, породени от притесненията, че Федералният резерв ще започне поетапно оттегляне от програмата си за изкупуване на активи по-късно тази година.

Най-старият бенчмарк в САЩ Dow Jones добавя 69 пункта, или 0,5%, до 14 826 пункта. Широкият S&P 500 е нагоре с 8 пункта, или 0,5 на сто, до 1596 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite печели минималните 3 пункта, или 0,1%, достигайки до 3368 пункта.

Понижението от 560 пункта, или 3,66 на сто, което отчете ​​Dow в сряда и четвъртък, е най-лошият двудневен спад от 1 ноември 2011 г. Индекстът отстъпи в четвъртък с 354 пункта, или 2,34% – най-големият еднодневен спад в процентно изражение от 7-ми ноември 2012 г. насам. Понижението се оказа и най-голямото в пунктово изражение от далечния 9-ти ноември 2011 г.

"Възстановяването, което виждаме при американските фючърси се дължи на факта, че инвеститорите спекулираха след изявлението на Бен Бернанке в сряда", заяви в петък Крейг Ерлъм, пазарен анализатор в Alpari UK.

Експертите от Goldman Sachs обявиха днес, че потвърждават препоръките си към инвеститорите да купуват акции и продават облигации до края на 2013 г. "Ние продължаваме да очакваме, че индекса S&P 500 ще приключи годината на ниво от 1750 пункта, което е увеличение от около 10% спрямо днешното ниво", отбелязват експертите.

Джонатан Крински – главен технически анализатор в Miller Tabak, от своя страна вижда потенциална подкрепа за S&P 500 на ниво около 1500 пункта. "Току-що достигнахме психологическото ниво от 1600 след двете тежки сесии, което създава краткосрочна перспектива за показателя в диапазона 1598 до 1608 пункта и дългосрочна в рамките на 1550 пункта", отбелязва анализаторът.

Интересна за инвеститорите се оказа и новината защо председателят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард е гласувал против решението на Резерва да ограничи програмата си за изкупуване на активи. Той отбеляза, че моментът за подобна стъпка не е подходящ. "Федералният резерв трябва да изчака по-осезаеми признаци на икономическо подобрение, както и да стопира понижението на инфлацията", посочи Булард.

Акциите на технологичния гигант Oracle Corp. губят 9,15%, след като компанията оповести разочароващи данни в тримесечния си доклад късно в четвъртък.

Facebook бележи ръст с 2,72 на сто, след като анализаторите от UBS повишиха рейтинга на компанията, позовавайки се на по-високите приходи от реклами.

Златото и петрола отчитат спад, докато доларът и доходността на 10-годишните държавни облигации се покачват.

* Данните са актуални към 17:00 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:09 | 04.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още