fallback

Едуард Сноудън поиска убежище в Исландия

Бившият служител на американската агенция по национална сигурност взриви САЩ с данни за подслушване и следене в интернет

22:18 | 18.06.13 г.

Едуард  Сноудън, бивш служител в американската агенция по национална сигурност (NSA), поиска убежище в Исландия, съобщи Reuters. Сноудън разбуни духовете в САЩ със своите разкрития за подслушвания и следене, които прилагат американските служби за сигурност.

Досега Сноудън се укриваше в Хонконг. На 12 юни обаче е изпратил мейл до разследващия журналист Кристин Храфенсон, който е и говорител на WikiLeaks в Исландия, с искане да изпрати молбата му за убежище до правителството. Говорител на исландското правителство коментира, че е получил посланието, но отказа да обяви дали убежище ще бъде дадено.

От пресслужбата на исландското правителство обясниха, че на този етап Храфенсон още не е изпратил искането официално, а е имал няколко неформални срещи в две министерства, но не и с министрите.

Исландия е място, известно като защитаващо свободата в интернет. Сноуден обаче коментира, че не е избягал директно там, за да не бъде Рейкявик притиснат от САЩ. В страната живият едва 320 хил. жители.

"Исландия може да бъде ударена бързо и тежко, преди обществеността да разбере какво става", коментира самият Сноудън по време на онлайн дискусия за Guardian в понеделник. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още