fallback

Wall Street отново грейна в зелена светлина

Dow нарасна за пети пореден ден, а инвеститорите сякаш са преодолели страховете си от края на подкрепата от страна на Фед

23:34 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Създател

В първата за седмицата борсова сесия американските борсови индекси си проправиха пътя към зелената територия, като Standard & Poor’s 500 възстанови загубата си от миналата седмица, предаде Bloomberg.

По-широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,8 на сто до 1639,10 пункта, като заличи по-ранната печалба от 1,2 на сто.

Индексът на сините чипове Dow нарасна за пети пореден ден – с 109,67 пункта, или 0,7%, до 15 179,85 пункта. Технологичният Nasdaq Composite спечели 28,58 пункта, или 0,8%, до 3 452,13 пункта.

„Ние сме уверени по отношение на скорошните действия на Фед за намаляване на подкрепата, която тя предоставя за икономиката," заяви Джеймс Дънигън от базирания във Филаделфия фонд PNC Wealth Management, който управлява активи за 112 млрд. долара.

По време на днешната сесия акциите намалиха ускорението си нагоре, след като британски представител заяви, че групата на Г8 вижда рискове за влошаване на световната икономика, а перспективите за растеж остават слаби. През миналата седмица американските борси отчетоха спад, след като Международният валутен фонд намали перспективите си за растеж на САЩ през 2014 г. от 3 на сто до 2,7%.

Инвеститорите драстично ограничиха ентусиазма си за покупки на акции, след като в понеделник следобед Financial Times публикува статия, според която Бен Бернанке вероятно ще сигнализира, че централната банка е в близост до съкращаване на своята месечна програма за стимулиране на икономиката. Но по-късно авторът на FT, американският икономически редактор Робин Хардинг, написа в Twitter, че предлага само своята гледна точка, а не вътрешна информация за това, което Фед ще реши след няколко дни.

„Много вероятно е Фед да не промени курса на цялостната си политика. Всички ще вперят погледи в пресконференцията на Бен Бернанке след основните срещи. Бен Бернанке ще представи последните икономически прогнози на Фед. Надяваме се най-накрая да стане ясно дали, кога и как изкупуването на облигации ще затихне“, коментират анализатори.

Фед ще оповести и ревизираните си прогнози за периода 2013-2015 г. През март тази година Фед прогнозираше ръстът в БВП за 2013 г. да бъде около 2,6%, а за 2014 г. - 3,2%. Според анализа данните за безработицата за 2013 и 2014 г. ще са съответно – 7,4% и 6,9%.

Също така днес Министрите на търговията на 27-те държави-членки на Европейския съюз съгласуваха мандат за започване на преговори за сключване на споразумение за създаването на зона за свободна търговия със САЩ. През 2011 г. стокооборотът между ЕС и САЩ нарасна до почти 455 млрд. евро, като ЕС е доставил на САЩ стоки на стойност 260 млрд. евро, а е внесъл продукция за 192 млрд. евро.

Индексът на производствената активност в щата Ню Йорк се повиши до 7,84 пункта през юни. Индексът Empire State е нараснал, след като имаше стойности от -1,4 пункта през миналия месец, надхвърляйки и очакванията на анализатори за повишаването му до 0,4 пункта. Показател с положителна стойност сочи подобряване на обстановката в сектора.

Според проучване на CNBC пък през тази седмица в САЩ цената на суровия петрол може да се върне на нивото от 100 долара за барел. В петък цената слезе от деветмесечния си връх.

На фокус през седмицата и срещата на върха на страните от Г-8, която се провежда днес в Северна Ирландия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още