fallback

Върховният съд на САЩ: Гени, извлечени от тялото, не могат да бъдат патентовани

Съдът произнесе едно от най-значимите си тълкувания в ерата на молекулярната медицина, което отсъжда кой може да притежава градивните елементи на живота

20:30 | 13.06.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Върховният съд на САЩ единодушно е отсъдил, че човешки гени, извлечени от тялото, не могат да бъдат патентовани – победа за лекарите и пациентите, които твърдят, че това противоречи на научните изследвания и на практикуването на медицината, съобщава Wall Street Journal.

Съдът произнесе едно от най-значимите си тълкувания в ерата на молекулярната медицина, което отсъжда кой може да притежава градивните елементи на живота.

Казусът засяга Myriad Genetics Inc., която притежава патенти, свързани с два гена, известни като BRCA1 и BRCA2, които показват наличието на повишен риск от развиване на рак на гърдите или яйчниците.

Според съдия Кларънс Томас гените, които Myriad е изолирала, са природни продукти, които не подлежат на патентоване. „Компанията не е създала нищо. Да, тя е открила важен и полезен ген, но отделянето му от обкръжаващия го генетичен материал не е изобретение.“ Дори едно откритие да е брилянтно или да представлява голям научен пробив, това не означава че то може да бъде патентовано, посочва Върховният съд, които възприема позицията на президента Обама, че изолирани форми на естествена ДНК не могат да се патентоват, но изкуствени ДНК молекули могат.

Решението на съда обаче не е съвсем негативно за Myriad Genetics. То гласи, че ДНК молекули, получени в лабораторни условия, могат да бъдат патентовани. Компанията има претенции за патенти и върху изкуствени гени и акциите и скочиха след съдебното решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още