fallback

Колебливо начало на сесията в САЩ*

Търговията е белязана от оповестените по-рано данни за продажбите на дребно и молбите за помощи за безработни

17:33 | 13.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните американски индекси започват колебливо сесията в четвъртък на фона на оптимистичните данни за молбите за безработица и продажбите на дребно в САЩ.

Dow Jones отчита покачване с 0,03% до 14 999,41 пункта. S&P 500 се смъква с 0,02 на сто до 1 612,18 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite е надолу с 0,13% до 3 396,06 пункта.

По-рано през деня щатското министерство на труда обяви, че броят на молбите за помощи при безработица в САЩ през изминалата седмица е намалял с 12 000 до 334 000. Очакванията на повечето експерти варираха от спад в рамките на 1000 броя до запазване на нивата от миналата седмица.

Американското министерство на търговията от своя страна оповести, че продажбите на дребно са нараснали с 0,6% през май. Ръстът е провокиран от повишеното търсене на автомобили, строителни материали и хранителни стоки. Основните продажби на дребно, които изключват продажбите на автомобили, са се повишили с 0,3%.

В допълнение, по-рано през деня Световната банка обяви, че глобалната икономика ще се разшири с 2,2% през тази година – по-малко от януарската прогноза за растеж от 2,4 на сто.

В технологичния сектор, акциите на Hewlett-Packard отстъпват с 0,60%, след като главният изпълнителен директор на компанията Мег Уитман заяви в сряда, че ръстът на приходите е "все още възможен" за производителя на компютри през фискалната 2014 г.

Ценните книжа на Apple бележат ръст от 0,20 на сто на фона на информацията, че компанията от Купертино може да разшири своята гама от iPhone. По информация на Ройтерс гигантът може да пусне на пазара модифицирани модели, включително такива с по-големи екрани, на по-ниска цена, както и в редица разнообразни цветове.

Ценните книжа на Clearwire нарастват с 0,46%, след като борда на директорите на компанията препоръча на акционерите да приемат предложението от 4,40 долара за акция от Dish Network, отхвърляйки по-ниската оферта от мажоритарния си собственик Sprint Nextel.

Safeway – втората по големина американска верига за хранителни стоки, се съгласи да продаде своите канадски магазини на Empire's Sobeys Inc. за близо 5,7 млрд. долара в брой, което покачва акциите ѝ с 10,39 на сто.

* Данните са актуални към 17:10 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:18 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още