fallback

Повече американски компании планират да наемат служители

В световен план работодателите са по-оптимистични за глобалните икономически перспективи, отколкото в последните няколко месеца

16:32 | 11.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Повече работодатели в Съединените щати планират да наемат служители през следващите три месеца, отколкото във всяко едно тримесечие от края на 2008 г. насам, според проучване на Manpower Group, съобщава Ройтерс.

Тримесечното изследване на Manpower отбелязва, че повечето работодатели по света изразяват несигурност относно наемането на повече работници в периода юли-септември в следствие на понижения оптимизъм при потребителското търсене.

"Ако се вгледате в цялостната картина от глобална гледна точка, общото усещане е, че определено има предизвикателства", заяви главният изпълнителен директор на Manpower Джеф Джорес. Той все пак отбеляза, че работодателите са по-оптимистични за глобалните икономически перспективи, отколкото в последните няколко месеца.

Изследването на Manpower, което разглежда общо 42 световни икономики, установи, че работодателите в 31 от тях ще наемат служители през следващото тримесечие. Намерения за наемане са се засилили в 17 страни, в това чисто Гърция, Испания и САЩ.

Намеренията за наемане остават непроменени в 4 икономики и отслабени в други 21, в това число Франция, Китай и Индия.

Работодателите в САЩ добавиха 175 хил. нови работни места към икономиката през изминалия месец след ръста от само 149 хил. през април. Равнището на безработица обаче нарасна до 7,6 на сто спрямо 7,5% през предходния месец.

Повече от един на всеки четири работодатели в строителния сектор на САЩ заявява, че ще наема служители през тримесечието, което започва през юли – най-добрият резултат от началото на глобалната рецесия. "Това е положителен знак за пазара на жилища", отбеляза Джорес.

Докладът отбелязва още, че наемането на служители в Европа е в застой след растящата несигурност сред работодателите. Джорес все пак отбеляза, че в региона се забелязват и положителни сигнали, включително и в Гърция, където се забелязва подобрение на перспективите пред трудовия пазар в последните четири тримесечия.

Недостигът на кадри е голям проблем в световен мащаб, като 35% от работодателите отчитат затруднения при попълването на позициите, дължащи се на липсата на квалифицирани служители – най-големият дял от 2007 г. насам.

Работодателите в САЩ и Германия все пак отчитат по-малък недостиг през тази година в сравнение с 2012 г., като процентите в двете страни са най-ниските от 2010 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:01 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още