fallback

Данните за трудовия пазар в САЩ водят индексите нагоре*

Новите работни места, макар и надхвърлили очакванията на анализаторите, са недостатъчни за свиване на стимулиращите програми на Фед

17:52 | 07.06.13 г.

Основните американски индекси напредват в началото на днешната сесия, след като правителственият доклад за заетостта даде основания да се смята, че икономиката не е готова за отказ или свиване на стимулиращите програми на Федералния резерв на САЩ през следващите месеци, съобщи CNBC.

Dow Jones печели 0,96% до 15 185,62 пункта, воден от акциите на Procter & Gamble, които прибавят 1,8% към стойността си до 78,19 долара, и тази на Coca-Cola, поскъпващи с 1,7% до 41,48 долара.

Standard & Poor's 500 се повишава с 0,92% до 1 637,56 пункта, като повечето от ключовите му подсектори са на положителна територия начело с компаниите от сектора на здравеопазването и производителите на потребителски стоки. Nasdaq Composite напредва с 0,81% до 3 451,62 пункта.

Американските работодатели са наели нови 175 000 служители през май, стана ясно от данни, публикувани от министерството на труда на страната. Резултатът предполага, че икономиката на САЩ се разширява с умерено темпо, но недостатъчно, за да убеди Фед да се откаже от програмата си за изкупуване на облигации.

Безработицата е нараснала леко до 7,6%. Очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за 170 000 нови работни места и запазване на безработицата на досегашното ѝ ниво от 7,5%.

„Разочарован съм. Бройката не е чак толкова впечатляваща и не виждам отлепянето, на което трябваше да станем свидетели досега, ако количествените улеснения действаха. Реалните нови работни места са само малко над средните очаквания, но за истински добри данни трябва да сме над 200 000“, заяви Дъг Коут, главен пазарен стратег в ING U.S. Investment Management. „А съдейки по тези числа, ясно е, че третият кръг на количествените улеснения не създава устойчив растеж“, добави Коут.

„Количествените улеснения са временно явление на пазара и в крайна сметка колкото по-бързо приключат или бъдат свити, пазарът ще изгуби сериозна подкрепа“, убеден е той.

Безработицата е ключов показател за Фед, а председателят му Бен Бернанке даде да се разбере, че централната банка може да започне да свива покупките си на облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки, ако пазарът на труда покаже устойчиво подобрение.

Но предшественикът на Бернаке на поста Алън Грийнспан заяви днес пред CNBC, че централната банка трябва да започне да намалява стимулите, дори икономиката да не е готова за това.

Акциите на Wal-Mart повишават стойността си с 1,4% до 76,69 долара, след като веригата магазини обяви нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност 15 млрд. долара.

Пазарната капитализация на Intel обаче намалява с 0,6% до 24,51 долара за акция, след като Piper Jaffray понижи рейтинга им, изтъквайки като причина спада в бизнеса с персонални компютри на производителя на чипове.

*Актуално към 17,20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:47 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още