fallback

Намаляването на количествените улеснения ще предизвика проблеми в Китай

Според Societe Generale са налице признаци за изтичане на капитали и обезценка на юана през втората половина от годината

19:47 | 09.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въпреки че едва през втората половина на годината Федералният резерв на САЩ ще реализира програмата си за намаляване на количествените улеснения това вече предизвика верижна реакция на световните борси.

Според френската банка Societe Generale обаче последствията могат да бъдат много по-големи за втората най-голяма икономика в света - Китай, който сега е изправен пред проблеми с ликвидността. От банката споделиха пред CNBC, че са налице признаци за изтичане на капитали и обезценка на юана през втората половина от годината.

През 2012 г. изтеглените капитали от Китай са в размер на 100 млрд. долара, или 2% от БВП. Главните причини за това са европейската дългова криза и забавянето в икономическия растеж на Китай.

Роб Събараман, главен икономист на Nomura, също потвърди това, заявявайки, че намаляването на количествените улеснения от страна на Фед може да затрудни ликвидността на Китай, което да се отрази върху икономическия растеж в Азия. Той посочи като евентуални причини за това и колебливото отношение на правителството спрямо нерегламентирания отлив на капитали (като префактуриране на износа, например) и затягането на регулациите относно съмнителните активи на банките. 

Събараман добави още, че, ако този месец Фед не изкупи 85-те млрд. долара облигации по своята програма, то това ще окаже съществено влияние върху търговията на Китай. Ще стане още по-страшно, ако това се отрази неблагоприятно и на другите големи развиващи се пазари и ако износът на Китай спадне рязко. От Nomura предвиждат и свиване на БВП на страната от 7,5% до 7,2%.

Поредицата от лоши новини за икономиката на Китай през последния месец като спада в промишлената активност за пръв път от седем месеца и слабия ръст при износа, например, подсилиха страховете за бавното възстановяване на икономиката. На фона на всичко това МВФ и ОИСР понижиха прогнозите си за растежа на Китай.

Анализаторите очакват с нетърпение данните за индустрията, износа, търговията на дребно и инфлацията за месец май, за да видят накъде всъщност ще тръгне икономиката на Китай.

Според Фредерик Нюман от Asian Economics Research в HSBC обаче намаляването на количествените улеснения няма да има такова въздействие върху китайската икономика, защото централната банка на Япония ще продължи да използва количествени улеснения. Той смята, че през второто шестмесечие на 2013 г. икономическият растеж в Китай ще се съживи благодарение на стимули от правителството.

През април тази година Японската централна банка даде заявка за удвояване на паричната база до 2,9 млрд. долара до края на 2014 г. с цел вливане на ликвидност в японската икономика.

Луи Кюи, главен икономист в RBS в Китай, пък смята, че това са добри новини за Китай и останалия свят като цяло. Това според него се дължи на заключението на Фед, че американската икономика се справя доста по-добре, което ще увеличи износа на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:32 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още