fallback

Американските индекси търсят посока в началото на юни*

Слабите икономическите данни натиснаха пазара, но това кара инвеститорите да смятат, че Фед ще продължи да изкупува активи

18:42 | 03.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Малко по-слабите от очакваното макроикономически данни потопиха два от основните американски индекса в началото на днешната сесия, но загубите са ограничени от предположенията, че слабите резултати ще запазят програмата на Федералния резерв на САЩ за изкупуване на облигации непокътната, съобщи CNBC.

Dow Jones напредва с 0,18% до 15 143,14 пункта, след като загуби над 200 пункта в последната сесия за май. Акциите на Merck водят печелившите в индекса на сините чипове, поскъпвайки с 4,9% до 48,99 долара, след като изследователи обявиха, че нейно лекарство за разкриване на туморни клетки и стимулиране на имунната система за борба с рака е помогнало за намаляване на туморите при 38% от пациенти с напреднала меланома в ранния етап на проучването. Пазарната капитализация на Intel пък се разширява с 4,2% до 25,29 долара.

Standard & Poor's 500 отстъпва с 0,27% до 1 626,32 пункта, като сред ключовите му подсектори най-зле се представят компаниите за комунални услуги, докато технологичните и секторът на здравеопазването запазват малки печалби. Акциите на F5 Networks поевтиняват с 5,7% до 78,47 пункта, оглавявайки губещите в индекса, след като Morgan Stanley понижи рейтинга им.

Nasdaq Composite се понижава с 0,48% до 3 439,45 пункта.

Трейдъри посочиха ребалансирането на портфейлите в края на месеца като една от причините за петъчната разпродажба, а инвеститорите бяха нервни заради опасенията, че Фед може започне да свива програмата си за изкупуване на облигации. Юни пък по традиция е сред най-слабите месеци за фондовия пазар в САЩ със среден спад от 0,1%.

Производствената активност в страната неочаквано се е свила до 49 пункта през май, като това е първи спад от 6 месеца, след като новите поръчки намаляха, а и търсенето на стоките за износ бе по-слабо, сочи съставяния от Института за управление на доставките индекс. Очакванията бяха за запазване на отчетените през април 50,7 пункта.

Разходите за строителство през април са нараснали с 0,4% на годишна основа до 861 млрд. долара, съобщиха от американското министерство на търговията. Предварителните предвиждания обаче бяха за ръст от 0,8%.

Единствено окончателните данни за индекса на бизнес активността през май на базирания в Лондон институт Markit показаха, че разширяването ѝ се е ускорило до 52,3 пункта от 52,1 пункта през април.

Акциите на Intel прибавят 4% към стойността си до 25,26 долара, след като FBR повиши рейтинга им, а от Samsung Electronics съобщиха, че ще използват процесори на американската компания за захранване на новата версия на един от таблетите им с операционната система Android.

Пазарната капитализация на Apple се свива с 1% до 445,30 долара за акция, след като бе съобщено, че компанията ще бъде изправена пред съда по обвинения, че е заговорничила с издатели за повишаване на цената на електронни книги. Американският вестник Wall Street Journal обаче съобщи, че технологичният гигант е все по-близо до стартиране на своя интернет радиостанция. Вследствие на това акциите на Pandora се сриват с 12,5% до 14,90 долара.

Пазарната капитализация на Cracker Barrel нараства с 4,55% до 93,53 долара за акция, след като веригата ресторанти надхвърли очакванията за тримесечната печалба и увеличи дивидента си.

*Актуално към 17,40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още