fallback

Wall Street отстъпи заради опасенията за утихване на стимулите

Страховете се отразиха и на пазарите на американски облигации

23:40 | 29.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните американски индекси приключиха днешната сесия с понижения, като индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпи от рекордната си стойност, която бе постигната вчера. Макроикономическите данни от страната не успяха да компенсират опасенията, че Федералният резерв на САЩ скоро може да свие програмата си за изкупуване на активи, съобщи Bloomberg.

По-широкият индекс Standard & Poor’s 500 се сви с 0,7 на сто до 1648,46 пункта, Dow се сви със 104,44 пункта, или 0,7 на сто до 15 304,95 пункта, а Nasdaq отчете спад от 0,61% до 3467,52 пункта. 

"Все още ни тормози въпросът до каква степен можем да растем без стимули", казва Адам Сархан, главен изпълнителен директор на Sarhan Capital, цитиран от Ройтерс. Той посочи, че тези опасения са се отразили ясно във вторник и на пазарите на американски облигации.

Вчера S&P 500 нарасна с 0,6 на сто, а Dow се върна към рекордите, след като данните показаха, че потребителското доверие се изкачва до най-високото си ниво от 2008 г. насам, а цените на жилищата скочиха най-силно за последните седем години, което показва, че най-голямата икономика в света се съвзема. Индексът падна с 1,1% през миналата седмица, след като председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че централната банка може да намали паричните стимули, ако намери признаци на устойчиво подобрение в икономическия растеж.

"Има дни, в които хората се съсредоточават върху положителните икономически данни, и дни, в които хората се фокусират повече върху въпроса дали Фед ще вземе отношение за забавянето на закупуване на активи“, пояснява Дан Къртин, базиран в Бостън специалист на JP Morgan Private Bank, която управлява активи за около 900 млрд. долара.

Огромен скок – с 28,42% до 33,35 долара на акция отчита Smithfield Foods. Най-големият китайски производител на свинско месо Shuanghui иска да придобие американската компания и предлага за нея около 4,7 млрд. долара, или 34 долара за акция.

Книжата на Sallie Mae също скочиха и поведоха S&P 500, след като доставчикът на студентски кредити заяви, че ще се раздели на две публични компании и обяви главния оперативен директор Джон Ремодни за свой нов главен изпълнителен директор.

Apple също повиши борсовата си стойност, след като главният изпълнителен директор на производителя на iPhone Тим Кук заяви, че компанията ще пусне още няколко "нови продукти, които да „променят играта“, но без да уточнява, дали компанията разработва смартчасовник. Книжата поскъпнаха с 0,80 на сто до 444,95 долара за брой.

Nasdaq се съгласи да плати глоба в размер на 10 млн. долара заради предполагаеми нарушения на законите за ценни книжа в резултат от "слаба система и вземане на грешни решения" по време на IPO-то на Facebook през май миналата година.

Акциите на Wal-Mart се потопиха, след като търговецът се призна за виновен по обвинения, че в продължение на години неправомерно е изхвърлял опасни отпадъци, като например белина и торове в природата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още