fallback

Далара: Изтеглянето на ликвидността от централните банки няма да е гладко

Дали не подготвяме почвата за рязка корекция не само на пазара на облигации, но и на този на акции, пита се финансистът

15:18 | 27.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Трудно ще бъде осъществено гладко изтегляне на предоставената от централните банки на САЩ и Япония ликвидност, заявява пред CNBC Чарлз Далара, бивш управляващ директор на вашингтонската банкова лобистка група Институт за международни финанси.

„Очакваме твърде много от Федералния резерв и Японската централна банка и аз съм все по-обезпокоен за начина на намаляване на монетарните стимули“, казва Далара, който изигра ключова роля в европейската дългова криза, като представляваше облигационерите по време на преговорите за преструктуриране на гръцкия дълг.

Американските пазари на акции и облигации бяха обзети от волатилност миналата седмица заради опасенията, че Фед може да свие програмата си за изкупуване на облигации по-късно през годината, ако има сигнали, че икономиката е поела по пътя на устойчивото възстановяване. Далара, който понастоящем е ръководител в инвестиционната компания Partners Group, добавя: „Аз определено бях твърд поддръжник на вливането на ликвидност през 2009, 2010 и 2011 г., но не проддължи ли то прекалено дълго? Дали не подготвяме почвата за рязка корекция не само на пазара на облигации, но и на този на акции?“ Американските акции се повишиха с 16% от началото на годината, подкрепени от повишената ликвидност в световен мащаб.

Относно Япония Далара смята, че местната централна банка прави хазартен ход с дръзката си парична политика. През април банката обяви планове да удвои паричното предлагане в рамките на две години, за да достигне здравословна инфлация от 2% годишно.

„Разбирам, че обстоятелствата в Япония изискваха смели действия, но те рискуват бъдеща инфлация.“ Потребителските цени в страната обаче се понижиха за пети пореден месец през март.

Далара критикува и усилията на ЕЦБ да подкрепи растежа в еврозоната, посочвайки, че банката не е действала с достатъчно сила и инерция.

„Европейкската икономика е затънала в сериозни проблеми, като според мен е в по-голяма структурна криза, отколкото мнозина осъзнават. Бях в Пекин и леко се изненадах от донякъде оптимистичната нагласа за Европа, която изразиха много официални представители и лидери от частния сектор.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още