fallback

Американските борси прекъснаха четириседмичната си победна серия

За трети пореден ден в петък S&P 500 затвори на червена територия

08:39 | 25.05.13 г.
Автор - снимка
Създател

С почти непроменена тенденция цените на акциите на Wall Street приключиха в петък една наистина бурна седмица. Намеците на председателя на Фед Бен Бернанке за намаляване на покупките на облигации от Фед по-рано от очакваното, са били причината за някои инвеститори да приберат печалбите. Това решение бе улеснено от доброто представяне на Dow Jones и S&P 500 от началото на годината и от предстоящия уикенд. Понеделник няма да е работен ден за борсата, защото е т. Нар. "Възпоменателен ден." Като цяло обаче в петък на пазарите се възцари сдържаността, предаде MarketWatch.

"Въпросът за това когато Федералният резерв ще започне да преустановява програмата за купуване на облигациите вероятно ще увеличи нестабилността значително", каза анализаторът Даръл Кронк от Wells Fargo Private Bank. За сметка на това изненадващо добрите икономически данни за САЩ почти не насърчиха цените. Така например новите поръчки за дълготрайни стоки нарастват с 3,3% през април, докато експертите очакваха само 1,3%. Същевременно броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни през миналата седмица, е намалял в по-голяма от очакваната степен, подчертавайки устойчивостта на пазара на труда въпреки затягането на коланите.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна леко 0,1% до 15 303 пункта, след като междувременно по време на петъчната търговия падна до 15 200 пункта. По-широкият индекс S&P 500 падна с 0,1% до 1650 пункта, а технологичният Nasdaq Composite затвори почти без промяна на ниво от 3459 пункта. Царящото въздържание се отрази и на обема на търговията, който възлезе на 0,59 млрд. акции (четвъртък: 0,81 млрд. акции). На 1363 акции, които се повишиха (1288 в четвъртък) се паднаха 1661 акции, които поевтиняха, а 128 акции (141 в четвъртък) приключиха сесията без промяна.

 

Така за цялата седмица Dow се сви с 0,3 на сто, докато S&P 500 и Nasdaq загубиха по 1,1 на сто.

След наскорошното възстановяване еврото бе на нивото си от четвъртък и в края на търговията в САЩ струваше 1,2934 долара. В същото време леко увеличение на индекса на бизнес климата Ifo подкрепи леко валутата и я насочи към нивото до 1,2995 долара за евро. Но след публикуването на добрите икономически данни за САЩ еврото отново започна да пада. Цената на златото остана отново под границата от 1400 долара за тройунция. При сделки със сетълмент се плащаше по 1386,60 долара за тройунция, което е спад от 0,4 на сто.

Акциите на Procter & Gamble бяха водещи книжа на Dow Jones с ръст от 4,1 на сто. Американският концерн за потребителски стоки ще си върне бившия си шеф Ей. Джей. Афли. След като производителят на марки като Ariel и Pampers многократно разочарова инвеститорите, компанията реши да си върне стария изпълнителен директор, от когото се очаква да поведе отново Procter & Gamble към предишните темпове на растеж. В допълнение  UBS препоръчва закупуването на акции.

Книжата на Abercrombie&Fitch се свиха с около осем процента. През първото тримесечие модният концерн не успя значително да оправдае пазарните очаквания. Освен това мениджмънтът понижи прогнозата за цялата година.

Със срив от 13,6% приключи сесията за оператора на универсални магазини Sears. Те попаднаха под натиск, след като компанията отчете два пъти по-висока загуба през първото тримесечие, от това, което се очакваше от анализаторите. Приходите от продажби са паднали обаче с по-малко от очакваното. Sears обяви също, че разглежда различни стратегии, за да подобри ликвидната си позиция, като например продажби, съвместно предприятие или увеличаване на капитала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 02.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още