fallback

Американските индекси приключиха сесията със слаби понижения

По-добри от очакваните данни за жилищния пазар и за молбите за помощи за безработни изведоха индексите далеч от сесийните дъна

23:50 | 23.05.13 г.

Основните американски индекси приключиха днешната сесия с минимални понижения, особено на фона на разпродажбите в Азия и Европа, след като макроикономическите данни от страната заглушиха до голяма степен опасенията, че Федералният резерв на САЩ скоро може да свие програмата си за изкупуване на активи, съобщи CNBC.

Dow Jones отстъпи с едва 0,08% до 15 294,50 пункта, като в най-голяма степен върху представянето ѝ натежаха акциите на Alcoa, поевтинели с 1,7% до 8,54 долара, и тези на Johnson & Johnson, които загубиха 1,4% от стойността си до 87,21 долара.

Само 30% от „сините чипове“, отчетоха повишения, но сред тях бе Hewlett-Packard, чиято пазарна капитализация скочи със 17,1% до 24,86 долара на акция, след като печалбата и приходите на компанията за първото тримесечие надхвърлиха очакванията на анализаторите след по-силни от очакваните резултати при бизнес услугите и принтерите.

Standard & Poor's 500 изтри 0,29% до 1 650,51 пункта, като след ключовите му подсектори компаниите за комунални услуги и финансовите отстъпиха в най-голяма степен от вчерашните си позиции, докато телекомуникационните регистрираха скромни повишения. Nasdaq Composite се понижи с 0,11% до 3 459,42 пункта.

Президентът на  Platinum Partners Ури Ландесман определи приключването на индексите далеч от дъната за сесията като „впечатляващо“, заявявайки, че „данните от САЩ дадоха на хората известно успокоение“. Според него новината, че количествените улеснения може да приключат, би трябвало да има по-силен негативен ефект върху пазарите, тъй като показва, че „Фед няма да действа като защитна мрежа завинаги“. Ландесман се е настроил за корекция на пазара, като очаква той да тръгне надолу от началото на юни.

Джеръми Зирън също открои икономическите данни като причина за възстановяването на пазара. „Това, което доведе до обрата днес, е, че имахме по-добри данни за жилищния пазар и за молбите за помощи за безработни“, каза Зирън. „Така че ако пазарът на труда подобрява състоянието си, ако цените на жилищата се повишават, ще видим подобрена икономическа траектория през втората половина на годината. А ако този по-силен икономически растеж доведе до свиване на размера на програмата за изкупуване на държавни облигации от страна на Фед, това е положителен резултат за пазарите“, убеден е той.

Първоначалните молби за помощи за безработни са се понижили до сезонно изгладените 340 000 през миналата седмица от 363 000 през предходната, съобщиха от американското министерство на труда.

Продажбите на нови жилища в страната пък са нараснали до 454 000 на годишна база през април, става ясно от данни, публикувани от министерството на търговията на САЩ.

Производствената активност продължава да се разширява, макар и с по-бавно темпо, сочи индексът, изчисляван от базирания в Лондон институт Markit, който се е понижил с 0,3 пункта до 51,9 пункта.

Освен протоколът от заседанието на Комисията за свободния пазар към Фед, проведено на 1 и 2 май, който показа, че част от членовете с право на глас предлагат свиване на ежемесечните монетарни стимули, най-голямо влияние върху разпродажбите на азиатските и европейските пазари оказаха данните за свиването на производствената активност в Китай. Индексът, съставян от британската банка HSBC за частния производствен сектор в Китай, падна под 50,0 пункта, разделящи свиването от разширяването на активността, за пръв път от октомври 2012 г. Индексът достига 49,6 пункта през май, сочат предварителните данни, при 50,4 пункта през април.

В Япония основният борсов индекс Nikkei 225 се срина със 7,3%, а във Великобритания, Германия и Франция основните индекси регистрираха спадове между 2,07% и 2,10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:34 | 22.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още